Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia SEKCIA: Zdravie

EMA odporučila schváliť vakcínu proti RSV vírusu pre ľudí nad 60 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Agentúra AFP pripomína, že vírus RSV si v Európe každoročne vyžiada hospitalizáciu až 250.000 ľudí nad 60 rokov. Tento vírus každý rok spôsobí i približne 17.000 úmrtí.

Amsterdam 27. apríla (TASR) - Európska lieková agentúra (EMA) odporučila na schválenie vakcínu proti respiračnému syncyciálnemu vírusu (RSV) určenú pre ľudí starších ako 60 rokov. Vo štvrtok to oznámili predstavitelia farmaceutickej spoločnosti GSK, ktorá túto očkovaciu látku vyrába, uviedla agentúra AFP.

Na vírus RSV v súčasnosti neexistujú žiadne oficiálne schválené očkovacie látky. Tento vírus sa vo väčšine prípadov prejavuje len ako ľahšia chrípka, no v prípade starších osôb môže mať vážnejšie či dokonca smrteľné následky.

Viacero farmaceutických spoločností ako GSK, Moderna či Pfizer-BioNTech vyvíjajú vakcíny proti RSV a snažia sa dosiahnuť ich autorizáciu, pripomína AFP. V prípade, že by bola očkovacia látka od GSK skutočne schválená, išlo by o "potenciálne prvú dostupnú vakcínu, ktorá by starších ľudí ochránila pred RSV".

EMA uviedla, že odporučenie pre danú očkovaciu látku vydala na základe výsledkov klinickej štúdie, na ktorej sa zúčastnilo 25.000 ľudí zo 17 krajín sveta. Štúdia preukázala, že vakcína bola pri ochrane osôb starších ako 60 rokov pred ochoreniami spojenými s RSV vírusom účinná na 83 percent.

Túto žiadosť o registráciu následne posúdi Európska komisia (EK), ktorá sa však zvyčajne riadi posudkami EMA. Konečné rozhodnutie by podľa GSK malo padnúť v júli.

Agentúra AFP pripomína, že vírus RSV si v Európe každoročne vyžiada hospitalizáciu až 250.000 ľudí nad 60 rokov. Tento vírus každý rok spôsobí i približne 17.000 úmrtí.

Farmaceutická firma Pfizer tiež oznámila, že od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) očakáva schválenie svoje vlastnej vakcíny proti RSV v máji. V zimných mesiacoch tohto roka by mala byť dostupná aj očkovacia látka od spoločnosti Moderna.