Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárom, ktorí v krízovom stave nenastúpia do služby, hrozia väzením

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

"Takéto opatrenia nepomáhajú sociálnemu zmieru. Myslím, že nepomáha, keď sa veci riešia silou," reagoval na opatrenie líder Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Bratislava 14. januára (TASR) - Lekárom, ktorí počas núdzového stavu vyhláseného vládou odmietnu nastúpiť do služby, hrozí pokuta alebo väzenie. Ministerstvo zdravotníctva chce navyše do zákona zaviesť paragraf, podľa ktorého by bolo trestné vyhýbanie sa tejto povinnosti. Rezort tak reaguje na situáciu, ktorá vznikla počas hromadného podávania výpovedí v roku 2011, keď lekári odišli hromadne na "péenky".

"V súvislosti s mnohými správami o korektnosti, nekorektnosti hromadných péeniek sme doplnili do zákona aj trestný čin vyhýbania sa plneniu takejto povinnosti. Výsledkom sú pokuty a výsledkom môže byť aj trest odňatia slobody, ak v prípade takéhoto konania dôjde k poškodeniu zdravia alebo, nedajbože, k smrti, môže byť trest omnoho vyšší," povedala po dnešnom rokovaní odvetvovej tripartity na ministerstve zdravotníctva šéfka rezortu Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD). Ak lekár nenastúpi počas núdzového stavu do služby, mohla by mu hroziť pokuta do 3300 eur, v prípade "fiktívnej péenky" by išlo o pokutu do výšky 1500 eur. Ak v prípade vyhýbania sa povinnosti dôjde k poškodeniu zdravia alebo smrti pacienta, lekár by sa mohol dostať do väzenia na dva až päť rokov.

"Takéto opatrenia nepomáhajú sociálnemu zmieru. Myslím, že nepomáha, keď sa veci riešia silou. My sme skôr za dialóg," reagoval na opatrenie líder Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.




Ministerstvo chce navyše zabezpečiť nepretržitú prevádzku v nemocniciach zmenou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorým by sa mali v blízkej dobe zaoberať poslanci v parlamente. "Pokiaľ vedenie nemocnice nevie pokryť celodennú prevádzku jednozmennou prevádzkou so službami, môže na základe takto prijatej legislatívy rozhodnúť o dvoj- alebo trojzmennej prevádzke," informovala Zvolenská. Ministerka opatrením reaguje na krízovú situáciu, ktorá koncom minulého roka vznikla v žilinskej fakultnej nemocnici. Lekári masovo vypovedali pohotovostné služby a hrozilo, že pacientov bude nutné previezť do iných nemocníc.

Nový model vychádza podľa ministerstva v ústrety LOZ, ktorého predstavitelia podľa ministerky viackrát deklarovali, že nechcú slúžiť nadčasy. Visolajský si však myslí, že viaczmenná prevádzka nerieši problém nadčasov. "Keďže je málo lekárov, sestier, pri viaczmenných prevádzkach rastú tie nadčasové hodiny rovnako. Takže problém týchto nadčasových hodín a nedostatku personálu dvoj- a trojzmenné prevádzky len zhoršujú," vyhlásil po rokovaní odvetvovej tripartity. Ministerka sa so zástupcami LOZ opäť stretne v stredu 16. januára.

Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay si myslí, že ministerstvo by malo vypracovať analýzu dostatku personálu v nemocniciach. "Myslím, že by musela nastať veľmi dramatická situácia, že by lekári odmietli nastúpiť do služieb a že by museli prejsť na trojzmennú prevádzku," dodal.