Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Malí kardiaci to po operáciách majú ťažké,pomôžu im špeciálni učitelia

Detské kardiocentrum, archívne foto. Foto: TASR/Andrej Galica

Nadácia Detského kardiocentra pomáha malým pacientom aj po ich návrate domov.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Malým srdciarom po ťažkých operáciách sa neľahká situácia často nekončí ani po ich prepustení z hospitalizácie. Domov sa vracajú s pomalším psychomotorickým vývojom, sekundárnymi hendikepmi po operáciách, majú zameškanú školu a mnohokrát sú vylúčení z kolektívu, tvrdí Nadácia Detského kardiocentra (DKC).

Takýmto pacientom sa preto rozhodla pomáhať aj po ich návrate domov. "Pretože na Slovensku zatiaľ nemáme komplexný psychologický a pedagogický servis pre deti s ochoreniami srdca. Podarilo sa nám nájsť možnosti a spustiť prvý projekt práve v tejto oblasti," uviedla dnes na tlačovej konferencii správkyňa Nadácie DKC Miroslava Kadlečíková.

Tieto systémy špeciálnej starostlivosti už fungujú v zahraničí. Vlastný projekt spúšťa Nadácia DKC tento mesiac. "Na pomoc dlhodobo liečeným pacientom využijeme špeciálne vyškolených terapeutov a pedagógov, ktorí budú vzdelávať malých pacientov v pohodlí ich domova," vysvetlila Kadlečíková.

Nadácia bude v pilotnej fáze spolupracovať s dvoma špeciálnymi pedagogičkami, tie sa postarajú o 16 detí od troch do desať rokov najmä z Bratislavského kraja, ale aj z Topoľčian, Levíc a Senice. Výučba bude prebiehať dvakrát týždenne po dobu desiatich mesiacov v rámci školského roka, pričom cieľom je plynule pokračovať v projekte aj v ďalších školských rokoch.

V rámci terapeutických hodín s deťmi budú pedagogičky pomocou špeciálnych metód sledovať a usmerňovať ich vývoj hrubej a jemnej motoriky, komunikácie, zručností, správania a tiež schopnosti riešiť úlohy svojho veku. U starších detí pôjde o doučovanie a dobehnutie vymeškaného učiva.

S nápadom spustiť projekt prišla Ľubica Kováčiková, primárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Detského kardiocentra. "Dobrou správou je, že úspešnosť operatívnych zákrokov závažných srdcových chýb sa v súčasnej modernej medicíne stále zvyšuje a deti nastupujú na povinnú školskú dochádzku," povedala.

Projekt Nadácie DKC finančne podporuje spoločnosť Slovclean. Ambasádorkou projektu je speváčka Mária Čírová. Viac informácií možno nájsť na webe www.nadaciadkc.sk.