Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári z tretích krajín chcú spoluprácu s rezortom zdravotníctva

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Slovenský trh sa doteraz zaujímal najmä o posily východných susedov. Asociácia však poukázala na to, že z Ukrajiny odišlo doteraz viac ako 70.000 lekárov väčšinou do okolitých krajín Európskej únie.

Bratislava 20. júna (TASR) – Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku (MALnS) chce užšie spolupracovať s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR pri oslovovaní lekárov z tretích krajín na spoluprácu. "Ak bude mať ministerstvo záujem, môžeme im pomôcť aj pri implementácii pilotného projektu a zabezpečiť jeho účastníkom zvládnutie jazykovej bariéry a adaptačného procesu," priblížil predseda asociácie Emilián Kozma.

Slovenský trh sa doteraz zaujímal najmä o posily východných susedov. Asociácia však poukázala na to, že z Ukrajiny odišlo doteraz viac ako 70.000 lekárov väčšinou do okolitých krajín Európskej únie (EÚ). "Odhady predsedníčky zdravotníckeho parlamentného výboru v Ukrajine Olgy Bogomolcovej hovoria v najbližších rokoch o ďalšom odleve približne 50.000 lekárov," pripomenul.

Potenciál preto vidí aj v lekároch z iných krajín, napríklad zo štátov bývalého Sovietskeho zväzu. Slovensko by si tak podľa jeho slov výrazne rozšírilo možnosti na získanie odborníkov, keďže už aj v Ukrajine sa počty voľných lekárov migráciou výrazne znížili.

Ako príklad spolupráce by podľa MALnS mohol slúžiť projekt Ukrajina v Česku, ktorý sa realizuje už dva roky. V rámci neho pracovalo v Česku 145 lekárov z Ukrajiny. Prednedávnom projekt rozšírili aj na lekárov z Indie. Asociácia vyzdvihla výrazne lepšiu informovanosť, keďže sú informácie pre pracovníkov zo zahraničia zverejnené aj na oficiálnej stránke Ministerstva zdravotníctva ČR.

Pomôcť zahraničným lekárom z tretích krajín pracovať vo svojom odbore v slovenských nemocniciach by mala aj novela zákona o zdravotníckych pracovníkoch. Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku však vníma tieto zmeny ako nejednoznačné. "Vítame možnosť prípravy zahraničných lekárov na doplňujúcu skúšku cez inštitút dočasnej odbornej stáže. Avšak neexistuje jasná vízia, ako bude dočasná stáž vyzerať v praxi," mieni Kuzma.