Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ministerskou sestrou bude nominantka sesterskej komory D. Dányiová

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Post predtým zastávala Tatiana Hrindová, takisto nominantka sesterskej komory, na MZ šéfovala odboru ošetrovateľstva.

Bratislava 5. marca (TASR) - Novou ministerskou sestrou bude Darina Dányiová, do funkcie nastúpi 15. marca. Na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR prichádza zo Železničnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Dányiová sa do výberového konania prihlásila ako nominantka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA). Post predtým zastávala Tatiana Hrindová, takisto nominantka sesterskej komory, na MZ šéfovala odboru ošetrovateľstva. Tá sa koncom minulého roka rozhodla odísť na vlastnú žiadosť, nebola spokojná, hovorila o slabých kompetenciách vo funkcii.

"Sme radi, že ministerskou sestrou sa opäť stala naša nominantka," povedal Milan Laurinc zo sesterskej komory. Výberového konania sa podľa Eliášovej zúčatnili traja uchádzači.

Sesterská komora tvrdí, že ministerstvo zdravotníctva má pri Dányiovej "šancu na reparát". "Veríme v lepšiu spoluprácu a posilnenie pozície ministerskej sestry," uviedol Laurinc.

MZ ale dlhodobo hovorí o dostatočných kompetenciách ministerskej sestry na tvorbe a príprave opatrení v prospech sestier. Zriadenie odboru ošetrovateľstva považuje rezort za systémové opatrenie.