Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva pripraví metodiku pre pediatrov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dano Veselský

Týkať sa bude informovania o očkovaní detí.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chystá odborný materiál, ktorý by mal pomôcť pediatrom čo najtransparentnejšie pracovať s informáciami o nahlasovaní regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) o tom, či bolo dieťa očkované. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová.

Ministerstvo tak reagovalo na tvrdenie právničky Kataríny Tomkovej, podľa ktorej pediatri pri nahlasovaní údajov o očkovaní dieťaťa RÚVZ čelia právnemu problému v súvislosti s ochranou osobných údajov. Nejasný právny stav podľa právničky Tomkovej vytvára vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorú si v minulosti uvedomil aj Úrad na ochranu osobných údajov.

"Aktuálny stav je taký, že pediatri hlásia informácie o zaočkovanosti dieťaťa regionálnemu úradu verejného zdravotníctva na základe vyhlášky. V záujme toho, aby bola táto problematika čo najtransparentnejšia, MZ SR pripraví odborný materiál, resp. metodiku k tomuto okruhu otázok, ktorý bude k dispozícii pediatrom," vysvetlila hovorkyňa rezortu. Zároveň dodala, že MZ bude iniciovať zmeny v zákone o verejnom zdravotníctve.

Ministerstvo upozorňuje, že v tomto prípade ide o oprávnený záujem ochrany verejného zdravia vo výkone ochrany verejného záujmu. "Očkovanie je ťažiskový a základný predpoklad ochrany pred epidémiami a prenosnými chorobami. V zmysle tejto povinnosti nie je potrebný súhlas rodičov," vysvetlila Eliášová.