Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Znižovanie platov lekárov nehrozí, reagoval na odborárov T. Drucker

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker Foto: TASR/Martin Baumann

Minister zdravotníctva už skôr avizoval, že chce do zvyšovania miezd zdravotníkov priniesť viac zásluhovosti. Na celkový balík peňazí na platy sa však siahať nemá.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Znižovanie platov lekárov, ktorého sa obávajú lekárski odborári, podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) nehrozí. Vyplýva to z jeho utorkového vyjadrenia, v ktorom jednoznačne odmietol, že by chcel znižovať koeficienty, od ktorých sa odvíjajú platy zdravotníkov vrátane lekárov.

Drucker už skôr avizoval, že chce do zvyšovania miezd zdravotníkov priniesť viac zásluhovosti. Na celkový balík peňazí na platy sa však siahať nemá. "Nechceme, aby sa znížil objem peňazí, ktoré idú na základe takejto valorizácie na odmeňovanie zamestnancov, ani o jeden cent," deklaroval Drucker. O svojom zámere chce ešte diskutovať so zainteresovanými stranami.

Odmietanie debaty o odmeňovaní zdravotníkov ešte pred jej začiatkom považuje za neštandardné. Deklaroval však, že téma znižovania koeficientov na stole nikdy nebude.

Lekárske odborové združenie (LOZ) je za to, aby boli lekári odmeňovaní aj na základe zásluhovosti, odmietajú však porušenie legislatívy o mzde lekára. V utorok v súvislosti s Druckerovým zámerom poukazovali na hrozbu znižovania platov lekárov. Pokiaľ k porušeniu zákona dôjde, nevylučujú výpovede ako v roku 2011. Práve nimi si zákonnú garanciu miezd vybojovali.

Svojím vyjadrením odborári reagovali na informáciu, že by sa mal v budúcnosti zmeniť spôsob odmeňovania zdravotníkov. V súčasnosti sa im mzdy automaticky každý rok valorizujú, keďže sú naviazané na priemernú mzdu. Drucker nie je odporcom valorizácie ako takej, ani toho, že ju upravuje legislatíva, presadzuje však princíp zásluhovosti, s čím počíta aj programové vyhlásenie vlády. Prehodnotenie tzv. platového automatu odporúčajú aj vládni analytici.

Šéf Slovenského odborového zväzu a sociálnych služieb Anton Szalay s diskusiou o princípe zásluhovosti problém nemá. Priznáva, že určitá motivácia pre zamestnancov by mala existovať. S prípadným siahnutím na zákon o mzdách zdravotníkov a koeficienty, o ktorých hovorí, však nesúhlasí. Avizoval, že proti takémuto kroku budú odborári protestovať.