Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Z. Zvolenská chce zmeny, nákup vakcín sa má zmeniť ešte v tomto roku

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Ministerka zdravotníctva poukázala na to, že minuloročná zmena priniesla zmätky a problémy, ako aj odklady povinného očkovania.

Bratislava 18. júna (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva plánuje zmenu v systéme nákupu vakcín. Tie si v súčasnosti musia lekári kupovať sami.

Do decembra 2011 im ich dávala lekáreň na základe receptu pre konkrétneho pacienta, ktorej to potom preplácala zdravotná poisťovňa. Lekári preto ešte v januári volali po vyhlásení núdzového stavu, neskôr sa s ministerstvom dohodli na zjednodušení a odstránení niektorých administratívnych prekážok, čo malo umožniť jednoduchší prístup k vakcínam.

Ako dnes avizovala šéfka rezortu Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD), ministerstvo plánuje v lete otvoriť zákon o lieku a zakomponovať do neho spomínanú zmenu. Lekári by tak nákup vakcín už nemuseli financovať. Problematiku chce vyriešiť do konca roka. "Úspory nemôžu byť predsa založené na tom, že naše, hlavne deti, ale aj dospelí, nie sú v súčasnej dobe riadne očkovaní," uviedla.

Ministerka poukázala na to, že minuloročná zmena priniesla zmätky a problémy, ako aj odklady povinného očkovania. Návrat do pôvodného stavu chce preto riešiť za dialógu so zainteresovanými stranami, rokovania sa očakávajú na jeseň. Ministerstvo okrem toho tvrdí, že spomínané opatrenie neprinieslo ani očakávané úspory. Plánovanú zmenu privítal aj šéf Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár, ktorý poznamenal, že čím skôr tým lepšie.

Do decembra minulého roka si lekári vakcíny vyberali v lekárni na recept pre konkrétneho pacienta. Lekárni to následne uhradila zdravotná poisťovňa. Nákup očkovacích látok priamo lekárom a ich skladovanie v ambulancii ministerstvo za bývalej vlády zdôvodňovalo bezpečnosťou pacienta a účinnosťou vakcíny. Exminister Ivan Uhliarik (KDH) tvrdil, že sa stávali prípady, keď si po vakcínu išiel rodič, čím sa porušil chladový reťazec.

Zmena nákupu vakcín má byť iba jednou z viacerých, ktoré ministerstvo zdravotníctva plánuje v zákone o lieku. O ďalších zmenách zatiaľ neinformovalo.