Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Do tendrov slovenských nemocníc sa zapája málo firiem, tvrdí INEKO

Ilustračné foto Foto: TASR

Viac ako dve tretiny z celkového obstaraného objemu slovenských nemocníc v období od januára 2009 do marca 2012 boli realizované v tendroch, kde sa zúčastnil iba jeden uchádzač

Bratislava 16. júna (TASR) - Až osem z 10 slovenských nemocníc, ktoré patria k najväčším obstarávateľom, uskutočňuje väčšinu svojich verejných obstarávaní v tendroch s jediným uchádzačom. Vyplynulo to z analýzy Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO, podľa ktorej Slovensko v počte uchádzačov v tendroch nemocníc zaostáva za Českom. Slovenské nemocnice vynaložili na nákupy od januára 2009 do marca 2012 celkovo 827,1 milióna eur.

Viac ako dve tretiny z celkového obstaraného objemu slovenských nemocníc v období od januára 2009 do marca 2012 boli realizované v tendroch, kde sa zúčastnil iba jeden uchádzač. V Česku pritom tento podiel dosahuje asi jednu tretinu. Spravidla pritom podľa inštitútu platí, že nízky počet uchádzačov znamená obmedzenú súťaž a predpoklad vyšších cien.

"Keby v tendroch slovenských nemocníc súťažilo viac uchádzačov, nemocnice by ušetrili viac peňazí a zvýšili by svoju efektívnosť. Ak by sa všetky slovenské nemocničné tendre s jedinou predloženou ponukou uskutočnili v súťaži, kde súperia dvaja a viac uchádzačov, podarilo by sa výslednú cenu týchto tendrov znížiť teoreticky v priemere o takmer 21 percent a v peňažnom vyjadrení o takmer 36 miliónov eur ročne," vyčíslil INEKO.

Vyše polovicu z celkového obstaraného objemu nemocníc zabezpečilo na Slovensku len 13 firiem, v Česku 15. "Z celkového počtu 319 nemocničných dodávateľov v SR nečelí až vyše 52 percent z nich vo víťazných tendroch nejakej výraznej konkurencii. V ČR predstavuje tento ukazovateľ necelých 36 percent z celkového počtu 546 dodávateľov," uviedol inštitút. Pozoruhodný je podľa INEKO fakt, že dvaja najväčší dodávatelia slovenských nemocníc, firmy Meditrade a Timed, v tendroch, v ktorých víťazia, nesúťažia v priemere so žiadnym ďalším konkurentom.

Podľa inštitútu by mali byť nemocnice v záujme efektívnejšieho narábania s verejnými peniazmi administratívnym spôsobom demotivované realizovať tendre s jediným uchádzačom.

"Napríklad pri tendroch s jedinou predloženou ponukou by nákup musel byť podmienený súhlasom zriaďovateľa, automatickú hĺbkovú kontrolu takýchto tendrov by musel vykonávať Úrad pre verejné obstarávanie, vrátane porovnávania so stavom v zahraničí, prípadne, obstarávateľ by musel zdôvodňovať, prečo je v tendri len jeden uchádzač," odporúča INEKO. Nemocnice by mali byť podľa jeho analytikov motivované nakupovať prostredníctvom elektronických aukcií, ktoré generujú spravidla vyšší počet ponúk pri obstarávaní a nižšie ceny.