Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nová kniha o tehotenstve zaujme ultrazvukovými obrazmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Holáň v nej okrem odborných znalostí poskytuje aj unikátnu obrazovú dokumentáciu z ultrazvukových vyšetrení, ktorá detailne zachytáva jednotlivé etapy vývoja dieťaťa.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Dieťa je zázrak. Je tou najlepšou investíciou, akú môžete v živote urobiť, hovorí slovenský prenatálny kardiológ Michal Holáň, hlavný autor a zároveň garant knihy Tehotenstvo v obrazoch. Publikáciu, ktorá ako užitočný sprievodca môže poslúžiť ženám na náročnej deväťmesačnej ceste k vytúženému dieťatku, prezentovali v utorok v Bratislave. "Chceli sme touto knihou podporiť mladé rodiny, aby vedeli, čo ich čaká," poznamenal autor knihy, ktorá sa 'rodila' dva roky.

Holáň v nej okrem odborných znalostí poskytuje aj unikátnu obrazovú dokumentáciu z ultrazvukových vyšetrení, ktorá detailne zachytáva jednotlivé etapy vývoja dieťaťa, čo môžu oceniť nielen tehotné ženy, ale aj študenti či začínajúci lekári. "Na trhu je veľa kníh o tehotenstve, chcel som, aby bola v niečom iná, je tam cez 300 fotiek z ultrazvuku, mojich vlastných, ktoré vystihujú jednotlivé etapy vývoja dieťaťa," komentoval knihu pre TASR Holáň. "Okolo nás je rýchly život a ľudia nemajú čas, pozrú si fotku a idú ďalej, kniha je postavená viac na fotografiách, ktoré sprevádza vysvetľujúci text," doplnil autor s tým, že jeho zámerom bolo vytvoriť pozitívnu knihu: "Aby sa rodina tešila, aby videla, čo v ktorom týždni dieťa dokáže, aké veľké je, má navodiť pozitívnu atmosféru."

Budúca mamička sa nedozvie len to, ako sa bábätko vyvíja a čo už dokáže, kniha prináša aj informácie o tom, aké vyšetrenia ju čakajú, čo sa deje s jej telom, na čo si má dávať pozor či ako zvládať niektoré problémy. V publikácii sú zahrnuté prehľadné informácie o pôrode, šestonedelí a dojčení, o odporúčanej pohybovej aktivite, kozmetike a strave v tehotenstve aj o novorodeneckej starostlivosti. Nechýbajú ďalšie užitočné informácie o období pred a po pôrode.

Do knižnej novinky, ktorej krstnými rodičmi sa stali herečka Monika Hilmerová a operný spevák Miroslav Dvorský, prispeli svojimi skúsenosťami aj ďalší slovenskí odborníci z oblasti prenatálnej diagnostiky, gynekológie a pediatrie - Ján Dlhopolček, Monika Antošová, Jana Bočová, Hana Kolmanová, Miroslava Bahová.

Publikáciu Tehotenstvo v obrazoch prináša na knižný trh vydavateľstvo Fortuna Libri.