Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NÚDCH vie ako prvé pracovisko liečiť vtáčí hrudník u detí neinvazívne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Mladí pacienti sú tak vďaka špeciálne vyvinutej vonkajšej ortéze ušetrení od bolesti a rizík, ktoré operácia prináša.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) ako prví na Slovensku liečia deformitu hrudnej steny, tzv. vtáčí hrudník, novou neinvazívnou metódou. Mladí pacienti sú tak vďaka špeciálne vyvinutej vonkajšej ortéze ušetrení od bolesti a rizík, ktoré operácia prináša. Pozitívne výsledky prezentovali lekári NÚDCH vo štvrtok na tlačovej konferencii v Bratislave.

S deformitou hrudníka sa narodí približne jedno zo 7000 živo narodených detí. V priemere sa za rok na Slovensku vyskytne sedem až osem takýchto prípadov. "Je to obrovský posun v liečbe, lebo tieto operácie, pri ktorých museli lekári priečne preťať kosti v mieste, kde sa začínajú vykleňovať, zresekovať vypuklé chrupavky a pomocou dlahy a stehov zrekonštruovať celú hrudnú stenu. Pacientom hrozili veľké krvné straty, trpeli pooperačnými bolesťami, a čo je tiež nezanedbateľný fakt, na hrudníku im ostávala dlhá jazva. Nič z toho im dnes, ak prídu k lekárovi včas, nehrozí," vysvetlil generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela.

Deti, ktoré sú postihnuté týmto ochorením, nemajú žiadne limitácie, čo sa týka bežného života. "Hlavne v pubertálnom období začínajú mladí pri konfrontácii s rovesníkmi veľmi trpieť. Nie sú schopní robiť aktivity, kde sa treba vyzliecť do pol pása, čiže napríklad na telesnej výchove. Hanbia sa medzi spolužiakmi a nejdú s rodičmi na dovolenku alebo majú problémy v partnerských vzťahoch," priblížil lekár Kliniky detskej chirurgie Lekárskej fakulty (LF) Univerzity Komenského a NÚDCH Pavol Omaník s tým, že podľa neho sa skôr takýto problém vníma ako "estetický".

Slovenskí lekári sa rozhodli zaviesť do praxe neinvazívnu metódu po spolupráci s talianskymi lekármi. Na základe ich spolupráce použili špeciálnu dlahu v roku 2017, pričom doteraz ju vyskúšalo 37 pacientov, z toho 34 chlapcov. Externá kompresívna dlaha priniesla prvé výsledky už po troch mesiacoch pravidelného používania, ktoré vyžaduje jej nosenie najmenej po šesť hodín denne. "Optimálne je, aby ortézu nosili každý deň, lebo je to liečba dlhodobá a trvá mesiace až rok. Aby deti boli čo najmenej zaťažované, odporúčame im nosiť ortézu po príchode zo školy – od poobedia do večera, kým idú spať," vysvetlil Omaník.

Počas celej doby liečenia spolupracujú lekári s antropológom. Antropologička z Kliniky detskej chirurgie LF UK a NÚDCH Natália Schlanková priblížila, že vyšetrenie spočíva v zistení presných hodnôt a parametrov hrudníka a jeho konfigurácie. "Podľa toho sa určí typ a závažnosť deformity. Na základe vyšetrení sa lekár rozhodne, či je metóda pre daný hrudník vhodná a nastaví ortézoterapiu," dodala s tým, že výsledky liečby sa opierajú o presné údaje, na základe čoho sa vyhodnotí úspešnosť liečby.