Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Onkoliek Trodelvy by sa mohol hradiť zo zdravotného poistenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR aktuálne rokuje s držiteľom registrácie lieku o podmienkach jeho úhrady.

Bratislava 28. februára (TASR) - Liek Trodelvy na liečbu rakoviny prsníka by mohol byť plne preplácaný z verejného zdravotného poistenia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR aktuálne rokuje s držiteľom registrácie lieku o podmienkach jeho úhrady. Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré pre TASR poskytol komunikačný odbor rezortu. Na čo najrýchlejšie zabezpečenie úhrady apeluje opozičné KDH.

"Rezort zdravotníctva sa aj v tomto prípade počas rokovaní snaží dohodnúť s držiteľom také podmienky, aby bola úhrada za liek nastavená priaznivo, a aby nevznikol kategorizovaním nového lieku vysoký dopad na náš štátny rozpočet," uviedlo ministerstvo.

KDH podotklo, že držiteľ registrácie požiadal o kategorizáciu na Slovensku vlani 31. júla. "Odvtedy beží kategorizačný proces, ktorý by mal skončiť do konca marca, alebo bude ďalej pokračovať, ak sa nedohodnú na zmluve o úhrade z poistenia. Jediné, čo by sa tomu procesu dalo vyčítať, že posudzovanie trvalo päť mesiacov, odvtedy bežia už len zákonné lehoty," doplnil poslanec KDH František Majerský.

Kresťanskí demokrati poukázali na to, že liek má významný prínos v liečbe karcinómu prsníka. Tiež, že priamu platbu lieku v desiatkach tisíc eur si pacientky dovoliť nemôžu. "Nerozumiem, prečo na Slovensku nedokážeme pacientkam v pokročilom štádiu onkologického ochorenia zabezpečiť z verejného zdravotného poistenia úhradu inovatívneho lieku, ktorý má preukázaný významný klinický prínos pri agresívnom nádore prsníka, ktorý má vysokú mortalitu," skonštatoval Majerský.

MZ SR reagovalo, že postupuje aktívne v prospech pacientov v súlade so zákonom. "Dňa 9. januára ministerstvo vyzvalo držiteľa registrácie lieku Trodelvy na uzatvorenie zmluvy o podmienkach úhrady lieku (MEA zmluva). Do podpisu MEA zmluvy bude konanie prerušené," ozrejmil rezort. Pripomenul, že momentálne sú na indikáciu karcinómu prsníka právoplatne zaradené v zozname kategorizovaných liekov iné lieky ako napríklad Enhertu a Keytruda.

"Pri liekoch, ktoré nie sú kategorizované, alebo ktorých indikácie nie sú schválené, môžu úhradu schváliť zdravotné poisťovne na výnimku. (...) Cieľom ministerstva zdravotníctva je zjednodušiť vstup týchto liekov na slovenský trh a liek kategorizovať s čo najväčším počtom platných/registrovaných indikácií," dodalo ministerstvo.

Verejnosť v súčasnosti zbiera peniaze na liek Trodelvy pre 34-ročnú slovenskú hudobníčku, ktorej bol odporučený ako najúčinnejšia liečba. Tento piatok sa v Bratislave uskutoční aj koncert, ktorého finančný výťažok poputuje na jej transparentný účet.