Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacienti budú mať stanovený počet preventívnych prehliadok a vyšetrení

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej bude v rámci šetrenia rozsah zdravotnej starostlivosti zúžený.

Bratislava 22. júna (TASR) - Pacienti by mali mať v budúcnosti stanovené, koľko napríklad preventívnych prehliadok môžu absolvovať, či koľko vyšetrení a ako často im bude môcť urobiť ich lekár. "Rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti je stanovený veľmi široko a určite budeme iniciovať aj legislatívne zmeny nie v klasickom zúžení rozsahu ako takého, že by niekto povedal, že na základe verejného zdravotného poistenia na niečo nemáte nárok a na základe iného máte, ale je tu veľký priestor, ktorý prinesie úspory," uviedla pre TASR ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD).

Ten má spočívať v stanovení toho, kto a ako často môže daný výkon pacientovi poskytnúť. Šéfka rezortu poukázala, že je legislatívne stanovené, na aké výkony má pacient právo, vo väčšine prípadov však už nie je stanovené kto a ako často ich poskytuje. "Aj v rámci nezúženia vieme štandardami a kvantitatívnym stanovením urobiť veľmi veľkú úsporu bez toho, aby skutočne došlo k tomu, že pacient dostane horšiu zdravotnú starostlivosť, len v normálnom racionálnom rozsahu," uviedla šéfka rezortu.

Ako poznamenala, v žiadnom zdravotníctve na svete nie je nikdy dosť peňazí a tým, že rieši hraničné situácie ľudí, mnohí majú pocit, že by vždy mohlo byť niečo lepšie. Tvrdí, že slovenský pacient dostáva špičkovú zdravotnú starostlivosť, čo sa týka dostupnosti a modernosti liečby či kvality lekárov a prístrojového vybavenia. "Sú krajiny so špikovými pracoviskami, ale mimoriadne selektujú, kým sa vôbec dostanete do nejakého zariadenia. Je to práve o pracovných postupoch, je tam tá úspora. Ľudia zabúdajú v rámci Ústavy na takú zvyšnú vetu v tom zabezpečení. SR sa zaväzuje Ústavou zabezpečiť bezplatnú zdravotnú starostlivosť a už sa zabúda na to, že je to na základe verejného zdravotného poistenia."

Ministerka Zvolenská chce preto v rámci možností, ktoré poskytne elektronizácia zdravotníctva odkryť pacientom toky za ich zdravotnú starostlivosť. Podotkla, že ľudia vnímajú široký rozsah zdravotnej starostlivosti ako samozrejmosť a takto sa dozvedia, čo koľko stojí. "Aby vedeli, koľko si platia a čo za to dostávajú. Ja som veľký zástanca princípu solidarity, musí mať možno určité hranice, ale je to základný poistný systém, jednoducho platíte za to, že sa vám možno niekedy niečo stane a tí ostatní to potom za vás zatiahnu," uzavrela.