Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Avon pochod proti rakovine prsníka prišlo 4500 ľudí

Piaty ročník Avon Pochodu proti rakovine prsníka sa konal 15. júna 2013 v Bratislave. Avon Pochod proti rakovine prsníka je charitatívne podujatie, ktoré symbolizuje vyjadrenie podpory a spolupatričnosti v boji proti rakovine prsníka. Jeho cieľom je tiež získavanie finančných prostriedkov určených na projekty zamerané na boj proti tomuto zákernému ochoreniu. Na snímke účastníci pochodu na Námestí Eurovea, Maroš Kramár, Daniela Peštová, Zlatica Puškárová, Kveta Horváthová, Henrieta Mičkovicová, Martin Pyco Rausch, Nora Beňačková, Ada Straková, Alena Heribanová a Karin Habšudová. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Primár radí, že každá žena nad 18 rokov by si mala raz za tri mesiace urobiť samovyšetrenie prsníkov.

Bratislava 15. júna (TASR) - Bratislavské ulice dnes opäť zaplnili tisícky žien v ružových tričkách. Už po piatykrát sa totiž v hlavnom meste pochodovalo proti rakovine prsníka. Na Avon pochode sa tento rok zúčastnilo 4500 ľudí, čo je dosiaľ najvyššia účasť za všetky ročníky. V rámci projektu sa vyzbieralo 64.196 eur.

Pochod rovnako ako vlani odštartoval na námestí pri Eurovei. Po prestrihnutí ružovej pásky o 15.00 h do centra mesta vyrazil dav, ktorý viedli mažoretky a bubeníci Campana Batucada. Prešiel cez Fajnorovo nábrežie, historické jadro Bratislavy a vrátil sa po Michalskej ulici a Rybnom námestí späť k Eurovei. Na tričkách si ženy niesli aj nálepky s odkazom "Za všetky ženy" alebo "Za mamu". Dávali takto najavo za koho pochodujú.

"Bol to neuveriteľný pocit, pretože toľko pozitívnej energie pokope som dlho nezažila," opísala svoje pocity po pochode moderátorka Kveta Horváthová, ktorá bola tento rok tvárou kampane. Prezradila, že pochodujúci si počas kráčania zaspievali aj pár ľudových pesničiek do rytmov bubnov.

"Ja som prerozprávala s ostatnými ženami celý pochod," doplnila speváčka Beáta Dubasová. "Stretával som ženy z celej Slovenskej republiky, od východu až po západ. Bola tam záplava krásnych žien," opísal s úsmevom dnešný pochod herec Maroš Kramár. Bol jedným zo zástupcov mužského pokolenia, ktoré sa tiež v dave objavilo. Proti rakovine prsníka pochodovali aj Henrieta Mičkovicová, Roman Juraško, Karin Haydu, Ada Straková a ďalší.

Z vyzbieranej sumy dostane Onkologický ústav Sv. Alžbety v Bratislave 46.596 eur. Peniaze použije na kúpu diagnosticko–liečebného prístroja Intact BLES, ktorý je určený na diagnostiku a liečbu nádorových ochorení. Liga proti rakovine SR získala zase 17.600 eur, a to na projekty a aktivity zamerané na boj proti rakovine prsníka.

Hoci sa povedomie o potrebe chodiť na preventívne mamografické prehliadky každý rok zvyšuje o niekoľko percent, číslo je stále nízke. Tvrdí to primár Mamologického oddelenia Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave Vladimír Bella. "Len 35 percent žien chodí na gynekológiu, kde sa vyšetrujú aj prsníky a len 22 až 25 percent žien chodí na preventívnu mamografiu z tých nad 40 rokov, ktoré by tam mali chodiť," uviedol primár pre TASR. Ženy podľa jeho slov buď nemajú čas, boja sa diagnózy, alebo problém bagatelizujú. "Oproti západu máme viac pokročilých štádií," podotkol.

Primár radí, že každá žena nad 18 rokov by si mala raz za tri mesiace urobiť samovyšetrenie prsníkov. Ženy, ktoré majú viac ako 25 rokov, by sa mali vyšetrovať už raz mesačne, vždy tretí alebo štvrtý deň po skončení menštruácie. Raz ročne by mali ženy tiež absolvovať vyšetrenie u gynekológa a raz za dva roky zase mamografické vyšetrenie. "Aj keď to dáme dokopy, nikdy úplne stopercentná úspešnosť nebude, ale metódy treba kombinovať čím viac," podotkol Bella. "Ak žena zbadá zmeny aj po kompletnom vyšetrení, mala by ísť k lekárovi opäť."