Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poistenci Unionu majú opäť lepšie dostupnú kvalitnú diagnostiku

Foto:

Kvalitná diagnostika je nevyhnutná pre zhodnotenie zdravotného stavu ako aj stanovenie správnej a účinnej liečby. Významnú úlohu zohráva aj pri prevencii a včasnom záchyte ochorení.

Bratislava 20. júna (OTS) - „Je pre nás mimoriadne dôležité zabezpečiť pre našich poistencov čo najkomfortnejší prístup k lekárom ako aj k vyšetreniam. Aj preto sme zazmluvnením troch nových kvalitných pracovísk opäť zlepšili dostupnosť zobrazovacej a laboratórnej diagnostiky v Bratislave a v Ružomberku,“ uviedla Elena Májeková, členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne.

V Ružomberku zazmluvnila Union zdravotná poisťovňa nové PET/CT zariadenie, ktoré sa nachádza v klinike SPINN. Ide o špeciálnu hybridnú zobrazovaciu modalitu, ktorá umožňuje hodnotiť súčasne morfologický a metabolický obraz tkanív. Na vyšetrenie je potrebná vnútrožilová aplikácia špeciálnych rádioaktívnych látok, nazývaných rádiofarmaká. Metóda sa používa najmä na diagnostiku nádorových ochorení a zápalov na základe indikácie lekára-špecialistu.

V Bratislave na poliklinike na Strečnianskej ulici zazmluvnila Union zdravotná poisťovňa nové, nedávno zriadené rádiologické pracovisko, ktoré bude slúžiť nielen pacientom z Bratislavy ale aj zo širšieho okolia. Toto pracovisko disponuje moderným röntgenom, digitálnym mamografom, ultrasonografom a osteodenzitometrom. V porovnaní s PET/CT ide skôr o konvenčné, tradičnejšie a viac známe metódy, ktoré majú svoje nezastupiteľné v každodennej diagnostike zdravotného stavu.

Rovnako v Bratislave sa Union zdravotná poisťovňa dohodla so spoločnosťou Progenet na zazmluvnení ambulancie lekárskej genetiky ako aj genetického laboratória. Zariadenie na základe odporúčania lekára špecialistu poskytuje poistencom Unionu z celého Slovenska zdravotnú starostlivosť najmä v oblasti onkogenetiky, ktorá sa zameriava na diagnostiku jedincov s genetickou predispozíciou k nádorovému ochoreniu. Týka sa to najmä osôb, ktoré už v rámci svojej rodinnej anamnézy majú príbuzných s rakovinovým ochorením. Na základe takejto diagnostiky je možné pre pacienta zvoliť individuálnu dispenzárnu starostlivosť, čo v konečnom dôsledku môže prispieť k zníženiu rizika vzniku rakoviny, či zlepšiť šance na uzdravenie.

Union zdravotná poisťovňa tak má ako jediná poisťovňa na trhu zazmluvnené všetky tri tieto zariadenia,“ doplnila Elena Májeková.