Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Poslanci sa chcú pozrieť na elektronizáciu zdravotníctva

Ilustračná snímka Foto: TASR - Michal Svítok

EHealth má priniesť elektronickú komunikáciu medzi lekármi, nemocnicami, laboratóriami či lekárňami. Systém si mal doteraz vyžiadať viac ako 40 miliónov eur.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Poslanci parlamentného zdravotníckeho výboru chcú vedieť viac o elektronizácii zdravotníctva. Plánujú preto navštíviť Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré ju má na starosti.

Politici sa chcú bližšie pozrieť, v akom rozsahu bude eHealth fungovať od 1. januára budúceho roka, kedy ho má štát spustiť naostro. Na mimoriadnom zdravotníckom výbore preto dnes odsúhlasili poslanecký prieskum. Mal by sa uskutočniť v priebehu budúceho týždňa, termín ešte presne stanovený nie je.

Zasadnutie výboru iniciovali jeho členovia z opozície. "Poďme preveriť, v akom je to štádiu, či to naozaj bude spustené od januára takmer bez problémov, ako sa prezentuje," povedal Alan Suchánek z OĽaNO. "Súhlasím, poďme sa na to bližšie pozrieť," uviedol predseda zdravotníckeho výboru Štefan Zelník (SNS). Na prieskume sa poslanci zhodli jednomyseľne, Zelník o tom bude informovať šéfa NCZI Petra Blaškovitša.

Systém eHealth si mal doteraz vyžiadať viac ako 40 miliónov eur, má elektronizovať zdravotnícke služby. Podpora jeho infraštruktúry však ešte "zhltne" ďalšie milióny. Termín zavedenia eHealthu sa už viackrát posúval. Do pilotnej verzie sa mal pôvodne spustiť už v roku 2013. Po novom by mal naostro fungovať od budúceho roka.

NCZI však pripustilo, že eHealth môže na budúci rok v niektorých ambulanciách meškať. Týkať sa to môže napríklad lekárov, ktorí nemajú na pripojenie potrebnú technologickú výbavu. Podľa Blaškovitša by však pripojených malo byť 70 až 80 percent poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

EHealth má priniesť elektronickú komunikáciu medzi lekármi, nemocnicami, laboratóriami či lekárňami. Benefity elektronizácie majú spočívať aj v lepšom predpisovaní liekov, zabrániť by sa malo i duplicitným vyšetreniam.

Poistenci majú pre potreby elektronického zdravotníctva využívať občianske preukazy s elektronickým čipom. Do roku 2021 však platí prechodné obdobie, pacienti sa môžu teda preukázať buď občianskym s čipom, alebo s preukazom poistenca.