Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Prevenciou proti vzniku hemoroidov je obyčajný pohyb a vyvážená strava

Ilustračné foto. Foto: TASR – Martin Palkovič

Včasná a komplexná liečba je dôležitá už od prvých príznakov. Síce ide o chronické ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť, liečbou je možné predlžovať obdobia pokoja a zmierňovať silu tzv. atakov.

Bratislava 13. mája (TASR) - K vzniku hemoroidov môže prispievať nezdravý životný štýl, viac ako polovica ľudí s hemoroidmi alebo ich príznakmi má podľa dát sedavé zamestnanie či nadváhu. Z hľadiska prevencie je preto dôležitá redukcia sedenia, pravidelný pohyb či vyvážená strava. Poukázali na to prednosta I. chirurgickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava Marek Čambal a krajská odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre gastroenterológiu Božena Pekárková.

"Je veľmi dôležité, aby sa človek preventívne chránil a naozaj sa vyvaroval dlhému sedeniu, eliminoval aj tzv. vysedávanie na toalete. Neodporúča sa zdvíhanie ťažkých bremien a práca v podrepe. Pozor by sa mal dávať na análnu hygienu, ktorú netreba podceňovať, ale ani preháňať. K režimovým opatreniam patrí nepochybne i redukcia nadváhy," ozrejmil Čambal. Dôležitá je aj vyvážená strava s dostatkom vlákniny a tekutín.

Pekárková vysvetlila, že hemoroidy sú prirodzenou súčasťou tela. "Nachádzajú sa v análnej oblasti a okrem iného napomáhajú aj k udržaniu kontinencie, a to tak, že majú doplňujúcu tesniacu funkciu k análnemu zvieraču. Problém nastáva, keď hemoroidálne pletence opuchnú a zapália sa," spresnila s tým, že najčastejším príznakom ochorenia je svrbenie. Medzi ďalšie príznaky patrí bolesť v oblasti konečníka, pálenie, krvácanie či zápal.

Zdôraznila, že včasná a komplexná liečba je dôležitá už od prvých príznakov. Síce ide o chronické ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť, liečbou je možné predlžovať obdobia pokoja a zmierňovať silu tzv. atakov. Jej nevyhnutnou súčasťou sú pritom režimové opatrenia a už spomínaná zmena životného štýlu. "Súčasťou liečby je aj systémová farmakoterapia, ktorá pozostáva z perorálne podaných liečiv - venofarmák pôsobiacich spevňujúco na steny ciev. Ako podporná liečba je zároveň vhodná lokálna farmakoterapia v podobe mastí, čapíkov a podobne, ktorá pomôže najmä rýchlo uľaviť od príznakov, ako sú svrbenie a bolesť," doplnila Pekárková.