Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pri zbere medvedieho cesnaku treba byť opatrný, je ľahké si ho pomýliť

Na archívnej snímke kvitnúci cesnak medvedí. Foto: TASR – Milan Kapusta

V prípade, že sa po požití zdanlivého medvedieho cesnaku objavia ťažkosti ako napínanie na vracanie, vracanie, bolesti brucha, NTIC odporúča užiť päť až desať rozdrvených tabliet aktívneho uhlia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 31. marca (TASR) - Pri zbere medvedieho cesnaku treba byť opatrný, je ľahké si ho pomýliť napríklad s konvalinkou či jesienkou. Upozorňuje na to Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) Univerzitnej nemocnice Bratislava na svojom webe.

"Medvedí cesnak rastie tak, že každý list má vlastnú stonku a v zemi vlastnú cibuľku. Listy sú pomerne tenké, na dotyk až jemné," ozrejmilo NTIC. Konvalinka voňavá má spravidla dva či tri listy, vyrastajúce z jednej stonky, ktorá je na báze obalená blanitou pošvou. Jesienke obyčajnej stonky chýbajú úplne. "Absentuje vôňa a listy sú na pohľad tuhšie," dodalo NTIC.

V prípade, že sa po požití zdanlivého medvedieho cesnaku objavia ťažkosti ako napínanie na vracanie, vracanie, bolesti brucha, hnačky, bolesť hlavy či nevoľnosť, NTIC odporúča užiť päť až desať rozdrvených tabliet aktívneho uhlia. Je tiež dôležité ihneď vyhľadať lekársku pomoc.