Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Radíme: Pri liečbe alergie u seniorov treba dbať na ostatné diagnózy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

U seniorov sa môžu vyskytnúť aj novovzniknuté alergie či už na potraviny, ale tiež na lieky, ktoré im predtým problém nerobili.

Handlová 20. marca (TASR) - Alergia u seniorov vplýva i na ich chronické ochorenia, môže sa u nich prejaviť i bronchiálna astma. Pri liečbe by preto mali odborníci brať ohľad na ostatné diagnózy a zvoliť vhodnú kombináciu liekov. Upozornila na to primárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Handlovej Miriam Kvostková.

"Silnejšia alergická reakcia sa zvykne prejaviť najmä u ľudí s nadváhou či obezitou. Seniori napríklad začnú trpieť sennou nádchou, dýchavičnosťou, slzením a zápalom spojiviek v jarných mesiacoch," opísala primárka.

Alergické ochorenia vo vyššom veku pritom podľa nej nepostihujú iba dýchacie cesty, prejavujú sa aj na koži a okrem peľových alergií sú bežné aj liekové alergie a alergické reakcie na bodnutie hmyzu.

"Prejavy alergie u seniorov môžu byť rôznorodé, vplýva na to jej druh, typ alergénu, postihnutý orgán, výrazne modifikované bývajú prítomnosťou iných ochorení a liekmi, ktoré pacient užíva z iných dôvodov," vysvetlila Kvostková.

Alergia dýchacích ciest sa podľa nej prejavuje najmä vodnatým výtokom z nosa, kýchaním, svrbením sliznice nosohltanu, upchávaním nosa, bolesťami hlavy, pocitom sťaženého dýchania hlavne pri výdychu, pískaním pri dýchaní, tlakom na hrudníku či kašľom. "Prejavy alergie môžu postihnúť aj oči a vtedy je prítomné slzenie, vodnatý výtok z očných spojiviek, pocit rezania, svrbenia očí alebo svetloplachosť," doplnila.

U seniorov sa môžu vyskytnúť aj novovzniknuté alergie či už na potraviny, ale tiež na lieky, ktoré im predtým problém nerobili. Dôvodom je, že sa s vekom mení aj imunitný systém. "Pre tráviaci trakt sú typické kŕčovité bolesti brucha, krútenie v bruchu, hnačka, nevoľnosť či vracanie. Na koži sa objavuje výsyp, žihľavka, opuch a svrbenie pokožky," ozrejmila lekárka.

Podozrenie na alergiu podľa nej vzniká, ak sa určité príznaky opakujú za rovnakých okolností. "Napríklad nádcha sa opakovane objavuje v peľovej sezóne, dýchacie ťažkosti sa viažu na rovnaké miesto či zariadenie miestnosti, tráviace alebo kožné prejavy pacient zaznamená po konzumácii konkrétnych potravín," vysvetlila primárka.

Alergia podľa nej vplýva aj na chronické ochorenia seniorov, môže sa objaviť až bronchiálna astma. "Na mieste je v prípade seniorov, ktorí trpia viacerými diagnózami, potrebné zvážiť aj vhodnú kombináciu liekov, pretože napríklad pri liečbe kortikoidmi sa môže zhoršiť cukrovka," dodala.