Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zima je pre zrak nepríjemná, problémy robí snežná slepota či kúrenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Problematické môže byť aj wellness, sauna či plaváreň. Ich návštevu by mali v zime zvážiť najmä nositelia kontaktných šošoviek.

Bratislava 10. januára (TASR) - Zima je pre zrak nepríjemné ročné obdobie. Komplikácie môže spôsobiť snežná slepota, ale aj návšteva sauny či wellness centra. A to nielen ľuďom s kontaktnými šošovkami.

Problémy očiam môže spôsobovať najmä interiér či uzavreté priestory. Pomáhajú zvlhčovače vzduchu či umelé slzy, poukazuje popradský oftalmológ Ondrej Jurčišin z očnej kliniky VESELY. V dôsledku klimatizácie a kúrenia dochádza podľa jeho slov k vysušovaniu prirodzeného prostredia, čo negatívne vplýva na kvalitu sĺz.

"Tie sa v takomto neštandardnom prostredí rýchlejšie odparujú. Ak sa k tomu pridruží práca s počítačom, pri ktorej je frekvencia žmurkania nižšia ako obvykle, oko sa unaví a vysuší rýchlejšie," vysvetlil. Ideálnou prevenciou nepríjemností spojených s kúrením je odparovač inštalovaný na radiátoroch, zvlhčovač vzduchu alebo umelé slzy.

Pri pohybe pod holým nebom zas dochádza počas zimných dní k prirodzenému, ale nadmernému slzeniu. Prispieva k tomu vietor. "Počas silného vetra ide v prípade slzenia očí o bežnú reflexnú reakciu. Prirovnať by sa to dalo ku krájaniu cibule. Oči jednoducho reagujú na niektorý z vonkajších podnetov," uviedol lekár.

Podceňovať netreba ani zasnežené prostredie vo vysokohorskom prostredí. Lekári odporúčajú používanie vhodných slnečných okuliarov. Pomôžu zabrániť vzniku snežnej slepoty počas jasných dní. Snežnú slepotu vyvoláva výrazné podráždenie očí a spojoviek.

"Za bežných okolností dokážeme množstvo slnečného žiarenia korigovať zreničkami, prípadne nadočnicovými oblúkmi. Kryštalické zloženie snehu však toto žiarenie enormne odráža a lomí rôznymi spôsobmi. Výsledkom je nepríjemné podráždenie spojoviek, čo má za následok začervenanie očí a neschopnosť adekvátne ich otvoriť," vysvetľuje oftalmológ Jurčišin.

Tento stav podľa jeho slov pretrváva aj po návrate zo svahu či hôr. "V niektorých prípadoch po dobu najbližších štyroch až piatich dní. Slnečné okuliare sú v tomto prípade teda namieste," doplnil.

Problematické môže byť aj wellness, sauna či plaváreň. Ich návštevu by mali v zime zvážiť najmä nositelia kontaktných šošoviek. Vlhké a teplé prostredie je totiž ideálne pre množenie nebezpečných baktérií.

"Stačí krátky kontakt s infikovaným miestom, následne pretretie si oka a zápal spojoviek nenechá na seba dlho čakať. Ten sa dá vyliečiť pomerne rýchlo, avšak hrozbou môže byť infikovanie samotnej kontaktnej šošovky. To je už nepríjemný stav, ktorý sa môže skončiť fatálnymi následkami, napríklad vredmi na rohovke," dodal Jurčišin.

Podráždenie očí môžu podľa neho vyvolať aj dezinfekčné prostriedky, ktoré sa pridávajú do vody v plaveckých a vírivých bazénoch. Dochádza totiž k ich odparovaniu. Pálivý pocit sa však po opustení miesta zvykne vytratiť.