Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

CHCE TO LEN CVIK: Na poskytnutie prvej pomoci netreba certifikát

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Záchranári prídu na miesto nehody najskôr do desať až 30 minút.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Naučiť sa poskytovať prvú pomoc a v prípade núdze vedieť zachrániť ľudský život môže každý bez rozdielu veku, vzdelania či pohlavia. Upozorňuje na to Slovenský červený kríž (SČK) pri príležitosti Svetového dňa prvej pomoci. Ten pripadá na druhú septembrovú sobotu, tento rok je to 8. september.

"Na Slovensku minulý rok na cestách zahynulo 250 ľudí, 1127 ich bolo ťažko a 5757 ľahko zranených," upozornila programová koordinátorka SČK Silvia Kostelná. Na poskytnutie prvej pomoci pritom certifikát nie je potrebný.

Podľa rád SČK treba pomôcť pri nehodách vtedy, ak človek neohrozuje seba alebo niekoho iného. Je nutné mať zapnuté výstražné svetlá, oblečenú reflexnú vestu a umiestniť v dostatočnej vzdialenosti výstražný trojuholník. "Volajte tiesňovú linku 112. Poskytnite všetky dostupné informácie o nehode alebo požiadajte o pomoc pri poskytovaní prvej pomoci, kým prídu záchranári. Ak ste na mieste sami, zavolajte o pomoc, kontaktujte tiesňovú linku, telefón dajte na hlasný odposluch," informujú profesionáli. Záchranári prídu na miesto nehody najskôr do desať až 30 minút.

Ak je to nutné, postihnutého treba položiť na pevnú podložku a stláčať mu hrudník 30-krát a následne dvakrát vdýchnuť do úst. Toto treba opakovať až do príchodu záchrannej služby. Univerzálnou prvou pomocou pri veľkom krvácaní je tlak v rane prstami alebo dlaňou ruky. Na ranu treba tlačiť bez prestania. Malú ranu stačí ošetriť tlakovým obväzom. "Ak obväz preteká, použite ďalšiu vrstvu obväzov. Pri veľkých ranách neprestávajte tlačiť na ranu. Ak môžete, postihnutého dopravte do nemocnice. Popáleniny okamžite ochlaďte alebo oplachujte veľkým množstvom studenej vody. Po ochladení prikryte nepriľnavým obväzom. Pri väčších popáleninách postihnutého čo najskôr dopravte do nemocnice," inštruujú záchranári.

Ak to nie je potrebné, s postihnutým v bezvedomí netreba hýbať. "Ak dýcha, volajte tiesňovú linku a sledujte stav dýchania a vedomia. Ak nedýcha, alebo prestane dýchať a leží na bruchu, otočte ho opatrne na chrbát a okamžite začnite s resuscitáciou. Tá spočíva v 30 stlačeniach hrudníka asi do hĺbky päť až šesť centimetrov striedajte s dvoma vdychmi do úst postihnutého. Ak je dostupný automatický externý defibrilátor (AED), použite aj ten," vysvetľujú profesionáli. S resuscitáciou treba pokračovať až do príchodu záchranárov.

V rámci prevencie automobilových nehôd záchranári prízvukujú, že šoférovať nemožno pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo liekov. Úlohu zohráva pri nehodách aj únava. V automobile treba mať bezpečnostnú sadu, autolekárničku, zapnuté bezpečnostné pásy. Je potrebné tiež skontrolovať technický stav auta, počas dlhých jázd dodržiavať pravidelné prestávky na oddych a zabezpečiť si pitný režim. Dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Počas šoférovania nikdy nepoužívať telefón. Na cestách je potrebné uvedomovať si možné riziká.

Od roku 2000, kedy Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRCCS) zaviedla Svetový deň prvej pomoci, si ho každý rok pripomína viac ako 100 národných organizácií. Zámerom je informovať verejnosť, že správne poskytnutá prvá pomoc môže každý deň v najrôznejších kritických situáciách prispieť k záchrane ľudského života.