Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

OVLÁDATE JU? Poskytnutím prvej pomoci zachránite život

Nácvik poskytnutia prvej pomoci. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Slovenský Červený kríž uvádza, že okamžitým poskytnutím prvej pomoci sa zvýši šanca na prežitie.

Bratislava/Ženeva 8. septembra (TASR) - Slovenský Červený kríž (SČK) pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa prvej pomoci vyzýva ľudí, aby sa naučili poskytovať prvú pomoc a pomohli tak znižovať počty obetí dopravných nehôd na slovenských cestách. Svetový deň prvej pomoci pripadá na druhú septembrovú sobotu, v roku 2018 je to 8. september.

V dôsledku dopravných nehôd zomrie na svete približne 1,25 milióna ľudí ročne, uviedol na svojej webovej stránke SČK. Odbor dopravnej polície Prezídia Policajného zboru zaznamenal viac ako 14.000 dopravných nehôd na slovenských cestách, vo vyše tretine prípadov z nich vznikli účastníkom dopravnej nehody následky na živote a zdraví. V roku 2017 zahynulo na cestách 250 ľudí, 1227 osôb utrpelo ťažké zranenia a 5757 ľahké, informovalo Ministerstvo vnútra SR na svojom webe.

Všetky riziká na cestných komunikáciách nie je možné eliminovať. Okamžitým poskytnutím prvej pomoci sa zvýši šanca na prežitie, upozornil SČK a v ktoromkoľvek z 36 územných spolkov SČK ponúka akreditované kurzy prvej pomoci. Zároveň SČK neustále pripomína vodičom, chodcom aj cyklistom riziká spojené s cestnou premávkou. Na svojej internetovej stránke SČK uverejnil desať jednoduchých rád, ako zachrániť ľudský život.

Od roku 2000, keď Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRCCS) zaviedla Svetový deň prvej pomoci, si ho každý rok pripomína viac ako 100 národných organizácií. Zámerom je informovať verejnosť, že správne poskytnutá prvá pomoc môže každý deň v najrôznejších kritických situáciách prispieť k záchrane ľudského života.

Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca bola založená v roku 1919 v Paríži. Jej základy položilo päť spoločností - z Francúzska, Veľkej Británie, Talianska, Japonska a USA. Postupne sa k nim pripájali ďalšie národné spoločnosti. Sekretariát IFRCCS sídli v Ženeve.