Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zákon o mzdách sestier je protiústavný

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Sestry rozhodnutie prekvapilo, so situáciou sa nemienia zmieriť.

Košice 19. júna (TASR) – Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek nie je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky. Na dnešnom zasadnutí o tom rozhodlo plénum Ústavného súdu (ÚS) pod vedením jeho podpredsedu Milana Ľalíka.


Podanie o nesúlade tohto zákona s Ústavou bolo námestníkom generálneho prokurátora (GP) ÚS doručené 25. júna 2012. Generálna prokuratúra týmto krokom reagovala na podnet Slovenskej lekárskej komory. Následne 11. júla 2012 ÚS na neverejnom zasadnutí prijal tento návrh Ladislava Tichého a zároveň vyhovel jeho žiadosti a pozastavil účinnosť právnej normy, ktorá od apríla minulého roka priniesla zdravotným sestrám a pôrodným asistentkám vyššie mzdy.

Námestník GP v svojom podaní argumentoval najmä tým, že nie je žiadny dôvod na prijatie zákona, ktorý by v otázkach mzdového ohodnotenia zvýhodňoval jednu skupinu zamestnancov. Poukazoval tiež na nadmerné finančné zaťaženie zdravotníckych zariadení a samosprávnych rozpočtov. "V spoločnosti v čase prijímania zákona nejestvoval právny stav, v rámci ktorého by porovnateľné skupiny pracovníkov boli zvýhodnené, a teda situácia sestier v porovnaní s nimi by bola natoľko naliehavá, že by si vyžadovala bezodkladné riešenie," uvádza sa v podaní. Námestník GP tiež argumentoval analýzou ministerstva zdravotníctva, podľa ktorej by v určitých prípadoch mzda sestier bola vyššia ako odmena lekára v rovnakej ambulancii.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek už vlani v lete označila konanie lekárskej komory, prokuratúry a Ústavného súdu za nezodpovedné a bezcitné a pozastavenie účinnosti zákona vnímala "ako útok na oprávnené záujmy sestier a pôrodných asistentiek, ktoré boli 20 rokov ignorované".

K rozhodnutiu pléna ÚS pripojili odlišné stanoviská sudkyňa Ľudmila Gajdošíková a sudcovia Peter Brňák, Milan Ľalík a Rudolf Tkáčik.

"Rozhodnutie ÚS rešpektujeme. Ministerstvo musí počkať na odôvodnenie, ktoré zatiaľ nie je k dispozícií. Dovtedy sa nevieme relevantne vyjadriť k ďalším krokom. Čiže počkáme na odôvodnenie, ktoré musíme naštudovať a až potom budeme vedieť povedať ako ďalej," reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. V štátnych nemocniciach sú podľa jej slov platy sestrám vyplácané na základe platných zmlúv, v tých je zvýšenie premietnuté.

Sestry rozhodnutie Ústavného súdu o ich zákone prekvapilo

Bratislava 19. júna (TASR) - Slovenskú komoru sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) prekvapilo dnešného rozhodnutie Ústavného súdu, podľa ktorého je zákon upravujúci ich mzdy protiústavný. "Zatiaľ nepoznáme dôvody rozhodnutia, v čom je zákon protiústavný," reagovala komora.

Napriek obsahu rozhodnutia sestry privítali, že súd ukončil ich právnu neistotu. O ďalších krokoch budú sestry hovoriť na sobotnom (22.6.) sneme. "Naše prvé kroky pravdepodobne povedú na ministerstvo, pretože so súčasným stavom sa nemienime uspokojiť. Opäť sa potvrdilo, že na Slovensku ani početná skupina zdravotníckych pracovníkov slušným spôsobom nič nedosiahne. Cestou k úspechu sú v tejto republike podľa všetkého tvrdé a život ohrozujúce opatrenia," avizovala komora.

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek považuje nevyplatenie spravodlivej odmeny za rakovinu Slovenska. Ústavný súd SR podľa odborov vo svojom rozhodnutí prisúdil právo na majetok finančným skupinám na úkor tých, ktorých spoločnosť najviac potrebuje. "Slovenskí pacienti bez finančných skupín prežijú, ale neprežijú bez sestier," poukázalo združenie.

Sesterské odbory podotkli, že právo na štrajk je pri sestrách čisto iluzórne. "Ako teda má prísť k určeniu spravodlivej ceny práce? Práve regulácia mala vyvažovať tieto deformity. Obávame sa, že Ústavný súd SR potrebuje vyšetrenie očí, rovnako ako pani spravodlivosť v jeho znaku, lebo nevidí realitu," píše sa ďalej v stanovisku s tým, že za niekoľko rokov takéto problémy nebudú, keďže už nebude ani sestier. Ich priemerný vek sa zvyšuje a nové neprichádzajú.

Sestry pripomenuli, že legislatívny rámec sa pripravoval na základe petície štvrť milióna ľudí a v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva. "Bol prijatý širokým konsenzom koaličných a opozičných parlamentných strán a na prvýkrát ho podpísal prezident SR. Ak je zákon protiústavný, zodpovednosť nesú všetky najvyššie orgány štátu," skonštatovala komora.