Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Starajme sa o seba. S úsmevom a bez kompromisov

Foto: Schill Dental Clinic

Dnes máme v kalendári jasno - prvý jarný deň je aj v znamení Svetového dňa zubného zdravia.

Bratislava 20. marca (OTS) - Tak prečo ho neosláviť s úsmevom, u profesionálov. Nič však nie je ľahšie, ako prekladať termín u zubára ...

Kedy ideme k zubárovi, to je všetkým jasné. Keď už musíme. Bolesť je ešte stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si k stomatológovi do kresla. Zanedbanie prevencie, pravidelnej dentálnej hygieny má neraz za následok radikálne riešenia, ktoré nikto nemá rád.

„Aby sa zuby nekazili, je potrebné sa o ne starať. My môžeme garantovať kvalitu našej práce a materiálov, ktoré používame. Nezaručíme sa však za prístup k zdraviu a prevencii niekoho iného. Do hlavy mu nevidíme,“ vysvetľuje Alexander Schill, stomatológ a primár špičkovej Schill Dental Clinic v Bratislave, Žiline a v Prahe.
Alexander Schill, stomatológ a primár špičkovej Schill Dental Clinic
Foto: Schill Dental Clinic

„Záručný list“ na zuby
Lekári v Schill Dental Clinic sú odborníci vo svojom remesle a navyše majú k dispozícii najmodernejšie technológie, ktoré im uľahčujú prácu a pacientom šetria čas, peniaze a hlavne bolesť. Ľudia chodia najčastejšie k zubárovi vtedy, keď majú akútny problém alebo plánujú väčší zákrok. „Nielen v týchto prípadoch u nás pomáhame rýchlo, bezbolestne a samozrejme profesionálne. Za našou päťročnou garanciou stojí predovšetkým presná a rýchla diagnostika problému pomocou špičkových prístrojov, kvalitné materiály, ktoré používame pri plombách, korunkách alebo implantátoch a bez debaty vysoká odbornosť vykonania samotného zákroku. Bez obáv k tejto garancii dávam svoje meno,“ dodáva A. Schill. Ak pacient zle znáša i malú bolesť alebo si to prípad jednoducho vyžaduje – na klinike používajú lokálnu alebo úplnú anestézu, čo nie je všade samozrejmosť.

Päťročná záruka v kocke: Lekári Schill Dental Clinic garantujú kvalitu svojej práce a použitých materiálov. Z vašej strany potrebujú len to, aby ste si na seba našli čas, 2-krát ročne kliniku navštívili a absolvovali preventívnu prehliadku a dentálnu hygienu.

Hodnotu zdravia máme na vrchole ale reálne ju podceňujeme
Pri kúpe auta s presnosťou na centy vieme, koľko stojí doplnková výbava, pri dovolenke trváme na výhľade na more a radi si ho priplatíme, pri zubárovi sa najčastejšie uspokojíme so suchým konštatovaním, že je drahý. “Investícia do zdravia je kľúčová. Ak sme zdraví, vieme zarobiť na to, čo potrebujeme, i na zbytočnosti. Podstatné je vedieť rozlíšiť kvalitu výkonu i prístupu, pridanú hodnotu v podobe servisu pre pacientov, vybrať si riešenie, ktoré je rokmi overené, riešenie so zárukou dobre urobenej práce. U nás na termín nečakáte mesiac, všetky vyšetrenia vrátane RTG a CT dostanete na jednom mieste, zlomený zub je opäť ako nový za pár hodín... Toto skutočne môžeme zaručiť, pretože poznáme svoje možnosti i potreby pacientov,“ konštatuje primár Schill Dental Clinic.

Abeceda prevencie
Máte doma správnu „výbavu“ pre zubnú hygienu? MUDr. Alexander Schill odporúča:
- Kvalitnú zubnú kefku – rozlíšiť „tvrdosť“ štetín, odporúčam jednozväzkovú malú kefku – t.z. s jedným, no širokým trsom štetín (dostane sa aj na menej dostupné miesta). Zvyčajne sa však používajú kefky, ktoré majú desiatky tenších trsov ...
- Zubnú niť
- Kefky na čistenie medzizubných priestorov
- Zubnú pastu – podľa potreby, obľúbenosti
- Škrabku na povlak jazyka


Súčasťou dentálnej hygieny u nás je samozrejme poučenie o čistení si zubov, názorná inštruktáž ako používať jednotlivé nástroje. Pacient si všetko môže sám vyskúšať, pritom si ich v balíčku zoberie od nás domov, aby ich mal hneď doma. Správna a pravidelná dentálna hygiena je naozaj základ zdravých zubov.“ Ako často absolvovať dentálnu hygienu? Je to individuálne, určite však minimálne raz za rok.
Foto: Schill Dental Clinic

Ako na zubný kameň?
Povedzme si, kde má tento problém základ. Zubný kameň vzniká mineralizáciou zubného plaku – čiže na zvyšky potravy, ak sa neodstránia (správne nevyčistia), sa vplyvom slinných žliaz vyzrážajú minerály, a tak vznikne tvrdý povlak - zubný kameň. Vieme ho efektívne odstrániť už spomínanou profesionálnou dentálnou hygienou:
- ak je zubného kameňa veľa, hrubé nánosy – najskôr sa odstráni ultrazvukom a následne sa zuby dočistia ručne kyretami, oškrabú a ohladia sa všetky zvyšky kameňa.
Ak sú na zuboch pigmenty, tie sa odstránia pieskovaním, potom sa kefkami a pastou vyleštia a povrch zuba sa nafluoriduje.

Ako nás môže stomatológ zbaviť strachu zo zákroku?