Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Starý preukaz pri zmene ZP treba vrátiť do 8. januára

Od nového roka zmenilo zdravotnú poisťovňu vyše 177-tisíc ľudí.

Bratislava 4. januára (TASR) - Ľudia, ktorí zmenili od nového roka zdravotnú poisťovňu, by nemali zabúdať na vrátenie preukazu poistenca svojej pôvodnej poisťovni. Podľa zákona tak musia urobiť najneskôr do 8. januára. Preukaz môžu vrátiť osobne v pobočke alebo poštou. Rovnako musia vrátiť aj európsky preukaz zdravotného poistenia, pokiaľ im bol vydaný. V opačnom prípade môže dostať poistenec pokutu.

"Poistenec, ktorý je zamestnancom, je povinný oznámiť zamestnávateľovi zmenu príslušnej zdravotnej poisťovne, ak je zamestnancom u viacerých zamestnávateľov, je povinný zmenu oznámiť každému zamestnávateľovi," informovala ďalej hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dana Gašparíková. Samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré zmenili poisťovňu, sú zároveň povinné do 8. februára písomne vykázať príslušnej zdravotnej poisťovni výšku preddavku na poistné.

"Poistenec by mal taktiež informovať praktického lekára, gynekológa, iných špecialistov alebo zdravotnícke zariadenia o zmene zdravotnej poisťovne, čo môže jednoducho vykonať či už oznámením zmeny alebo preukázaním sa novým preukazom poistenca," upozornila Gašparíková. Z pôvodnej zdravotnej poisťovne sa netreba odhlasovať, za poistenca to urobí jeho nová zdravotná poisťovňa.

Od nového roka zmenilo zdravotnú poisťovňu vyše 177.000 ľudí. Poistenci sa mohli rozhodnúť medzi troma zdravotnými poisťovňami -štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a súkromnými poisťovňami Dôvera a Union zdravotná poisťovňa.