Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Cerovej je zvýšený obsah fluoranténu vo vode

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V obci je až do odvolania dodávka pitnej vody zabezpečená formou cisterien.

Cerová 2. septembra (TASR) - Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pri pravidelnej kontrole kvality pitnej vody v obci Cerová (okres Senica) namerala na odberných miestach v obci zvýšené hodnoty látky fluorantén. TASR o tom informovala spoločnosť BVS.

BVS po opakovanom zistení hodnôt fluoranténu v obci Cerová nad 100 nanogramov na liter (ng/l) vykonala preplach vodovodnej siete a opakovane vykonávala odbery vzoriek vody aj z ďalších odberných miest v obci. Prvé hodnoty nad 100 ng/l boli namerané 6. augusta (245 ng/l) a následne v opakovanej vzorke odobratej 13. augusta (535 ng/l). V predchádzajúcom období boli namerané hodnoty pod 100 ng/l. "O vzniknutej situácii boli bezodkladne informovaní pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Senici a starosta obce Cerová," uviedla vo vyhlásení spoločnosť BVS.

Ako o tom ďalej spoločnosť informuje, predpokladaným zdrojom zvýšeného obsahu fluoranténu v pitnej vode môže byť jeho uvoľňovanie z vnútorného asfaltového náteru liatinového vodovodného potrubia, z ktorého boli v minulosti budované verejné vodovody. Zvýšené namerané hodnoty fluoranténu sa týkajú len obce Cerová.

RÚVZ na základe meraní vydal odborné stanovisko a usmernenie vo veci výskytu fluoranténu v pitnej vode v obci. "BVS v uplynulých dňoch urobila ďalšie opatrenia, po ktorých obsah fluoranténu vo vode poklesol. Budú sa musieť spraviť opatrenia do budúcnosti, keďže potrubie, ktoré je v obci Cerová, je z 50. rokov minulého storočia," uviedol regionálny hygienik RÚVZ pre okresy Senica a Skalica Ondrej Máčalka. Ako ďalej doplnil, na základe analýz BVS môže pristúpiť k výmene potrubia, prípadne k iným alternatívnym riešeniam.

V obci je až do odvolania dodávka pitnej vody zabezpečená formou cisterien. "Po získaných informáciách z BVS sme prijali potrebné opatrenia, informovali sme občanov obce cez rozhlas, sociálne siete a webovú stránku obce. Na dennej báze komunikujeme s BVS a RÚVZ. Obec nie je kompetentná vydávať žiadne stanoviská a zákazy. Voda nebola odporučená na varenie a pitie. Obmedzenie sa týka častí obce Cerová a Lieskové, časť Rozbehy má vlastný vodovod," doplnil starosta obce Cerová Ján Čerešňík.