Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V michalovskej nemocnici predstavili nové centrum športovej medicíny

Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok

Sme schopní postarať sa o pacientov aj s tými najvážnejšími športovými zraneniami, povedal riaditeľ nemocnice Marián Haviernik.

Michalovce 11. októbra (TASR) – Nové centrum športovej medicíny, zabezpečujúce komplexnú starostlivosť o pacientov so športovými úrazmi, oficiálne predstavili v nemocnici Svet zdravia Michalovce vo štvrtok (10. 10.). Podnetom na jeho vznik je oficiálna spolupráca nemocnice so všetkými troma miestnymi prvoligovými športovými klubmi. Informoval o tom hovorca siete nemocníc Tomáš Kráľ.

Nové pracovisko pozostáva z ambulantnej, vyšetrovacej, operačnej a hospitalizačnej časti a spolupracuje aj s rehabilitačnými centrami v susedných nemocniciach vo Vranove nad Topľou a v Trebišove. "Sme schopní sa postarať o pacientov aj s tými najvážnejšími športovými zraneniami. Pri nich je kľúčová rýchla diagnostika, prípadný operačný zákrok a následná rehabilitácia," vysvetlil prínos riaditeľ michalovskej nemocnice Marián Haviernik s tým, že služby centra sú prístupné pre všetkých pacientov východného Slovenska. Primárne je centrum určené profesionálnym, ale i aktívnym rekreačným športovcom a tiež pacientom so športovou minulosťou.

Rýchlu diagnostiku má podľa Kráľových slov zabezpečiť úzka spolupráca s lekármi, ktorí vykonávajú ultrazvukové vyšetrenia pohybového aparátu. Centrum funguje formou klasickej hospitalizácie, ale aj formou jednodňových výkonov. Včasnú rehabilitáciu pacientov po operačných zákrokoch zas zaisťuje spolupráca s rehabilitačnými centrami v nemocniciach v Trebišove a vo Vranove ad Topľou.

Tím centra športovej medicíny tvoria podľa Kráľových slov lekári z oblasti traumatológie a ortopédie. "Vykonávajú operácie stabilizácie ramena, dekompresívne operácie v oblasti ramena, venujú sa aj ošetreniu chrupaviek, väzov a plastikám skrížených väzov, čo sú najčastejšie úrazy u športovcov," spresnil s tým, že v centre realizujú aj podávanie kyseliny hyalurónovej do oblasti všetkých kĺbov, ktoré boli zasiahnuté úrazom, a v budúcnosti plánujú spektrum výkonov naďalej rozširovať.