Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Vo vzduchu vládne v týchto dňoch peľ ambrózie a spóry plesní

Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia) s pôvodom v severnej Amerike je silný peľový alergén. Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Veľmi agresívny je aj peľ paliny a skrížene reaguje so všetkými ostatnými astrovitými rastlinami.


Banská Bystrica 10. septembra (TASR) - Podľa údajov monitorovacích staníc v Banskej Bystrici, Bratislave a Košiciach sa v týchto lokalitách v uplynulých dňoch výrazne zvýšili koncentrácie peľu ambrózie, ktorá je najsilnejšími alergénom pre toto obdobie. Najvyššie celkové denné koncentrácie peľu v ovzduší boli namerané v Banskej Bystrici – 516 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu, pričom najväčší podiel mal peľ ambrózie.

V ovzduší sa ešte vyskytoval peľ štiavu, skorocelu, mrlíkov, mrkvovitých a astrovitých rastlín a chmeľu. Denné koncentrácie spór húb (plesní), najmä rodov Cladospórium a Alternária, sa udržiavajú vo veľmi vysokých hladinách.

"V týchto a nasledujúcich dňoch bude v súvislosti s prognózou počasia výskyt peľu v ovzduší ovplyvňovaný nočným ochladením a lokálnou zrážkovou činnosťou. Spóry húb budú ale naďalej dosahovať veľmi vysoké hladiny. Peľová sezóna paliny je v závere, jej peľ sa ale bude v nižších hladinách vyskytovať v ovzduší až do októbra. Naplno ale bude alergikov trápiť peľ ambrózie. Ešte predpokladáme výskyt alergologicky významných denných koncentrácií jej peľu v ovzduší," uviedla pre TASR Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

Podľa nej v Európe rapídne narastá alergia na túto burinu. Rýchlo sa rozširuje aj v osídlených oblastiach a je zvlášť nebezpečná, pretože jediná rastlina vyprodukuje za sezónu milióny peľových zŕn. Alergikom spôsobujú problémy hlavne dva druhy – ambrózia malá (bežná) a ambrózia obrovská.

Veľmi agresívny je aj peľ paliny a skrížene reaguje so všetkými ostatnými astrovitými rastlinami. Pozitívny kožný test má približne 80 percent polinotikov, pričom kauzálnym alergénom môže byť až pre tretinu pacientov. Pacienti precitlivení na peľ astrovitých rastlín si musia dávať pozor na rumanček (jeho extrakty sú napríklad v najrôznejšej kozmetike). Všetky astrovité byliny (palina, ambrózia, rumanček či slnečnica) často vyvolávajú skrížené reakcie po konzumácii zeleniny (koreňovej, hlávkovej, hľuzovej), ovocia a korenín (napríklad čili, čierne korenie, kari korenie, rasca, aníz, bazalka, oregano, majorán alebo mäta).