Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VšZP v rámci optimalizácie nezazmluvnila niektoré oddelenia nemocníc

Budova Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nemocnice, kde poisťovňa na niektorých oddeleniach zistila nedostatky, dostali polročný priestor na ich odstránenie.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v rámci optimalizácie od 1. apríla nepredĺžila zmluvu s gynekologickým a novorodeneckým oddelením v nemocnici v Kráľovskom Chlmci, v prešovskej fakultnej nemocnici zasa nezazmluvnila oddelenie plastickej chirurgie a kliniku pracovného lekárstva a klinickej toxikológie.

Od 1. januára už VšZP nemá zmluvu ani s oddelením plastickej chirurgie v nitrianskej fakultnej nemocnici.

Podľa hovorkyne poisťovne Petry Balážovej, VšZP pokračuje v kompletnej analýze siete zdravotníckych zariadení, v rámci ktorej sleduje parametre ako napríklad personálne obsadenie, materiálno-technické vybavenie, komplexnosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti, prekladovosť medzi oddeleniami, dostupnosť, spektrum operačných zákrokov, dĺžku hospitalizácie a podobne. „Výsledkom tejto analýzy má byť aj prispôsobenie pomeru akútnych a chronických lôžok v daných regiónoch reálnym potrebám poistencov,“ uviedla pre TASR.

Nemocnice, kde poisťovňa na niektorých oddeleniach zistila nedostatky, dostali polročný priestor na ich odstránenie. „Prípadne u inej nemocnice dala VšZP ročnú lehotou na pretransformovanie akútnych lôžok na chronické,“ dodala Balážová. O ktoré nemocnice ide, nespresnila.

Generálny riaditeľ poisťovne Marcel Forai tento týždeň vyhlásil, že poisťovňa bude cez ekonomické nástroje tlačiť na manažmenty nemocníc, aby redukovali sieť chirurgických odborov, ktoré nemajú opodstatnenie. "Ak sa percento operovanosti výrazne nepriblíži aspoň k priemeru, máme za to, že dané oddelenie nie je potrebné a my tam budeme preferovať jednodňovú ambulantnú starostlivosť alebo iné formy zdravotnej starostlivosti," povedal na tlačovej konferencii.

Zároveň dodal, že optimalizácia by mala nasledovať v súlade so všetkými zdravotnými poisťovňami. "V prípade, ak VšZP optimalizuje sieť a iné poisťovne dané oddelenie zachovajú, cieľ optimalizácie sa nesplnil," podčiarkol riaditeľ. Na otázku, či VšZP potrebuje pre svojich klientov toľko nemocníc, ako je momentálne na Slovensku, riaditeľ odpovedal, že "vidí priestor na optimalizáciu".