Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zväz ambulantných poskytovateľov sa nedohodol s VšZP na úprave zmlúv

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Všeobecná zdravotná poisťovňa reagovala, že všetkým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti ponúkla rovnaké podmienky. Nedohodla sa iba so ZAP.

Bratislava 18. júla (TASR) – Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorý zastupuje stovky ambulancií, sa nedohodol so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) na úprave zmlúv k 1. júlu. Podľa ZAP nedošlo k dohode o nových zmluvných a cenových podmienkach najmä preto, že štátna poisťovňa nereflektuje na dlhodobé podfinancovanie sektora.

"ZAP trvá na tom, aby úprava zmluvných a cenových podmienok VšZP bola minimálne na úrovni dorovnania súčasného kontraktu medzi ZAP a referenčnou súkromnou zdravotnou poisťovňou – Dôvera. Sme presvedčení, že VšZP, ktorá hospodári s najväčším finančným objemom prostriedkov z verejného zdravotného poistenia a jej primárnym cieľom nie je vytváranie zisku, musí disponovať dostatočnými prostriedkami na minimálne dorovnanie ponuky referenčnej zdravotnej poisťovne v prospech ambulantného sektora," uviedla výkonná riaditeľka ZAP Zuzana Dolinková.

Všeobecná zdravotná poisťovňa reagovala, že všetkým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti ponúkla rovnaké podmienky. Nedohodla sa iba so ZAP. "Zmluvy s členmi ZAP sú platné do 31. decembra, takže VšZP nepovažuje rokovania za uzavreté. VšZP bude verejnosť informovať až o definitívnom výsledku rokovaní," uviedol v stanovisku referát komunikácie VšZP.