Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Levická nemocnica pripravila pre seniorov komplexný pitný režim

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Organizmus seniora obsahuje podľa lekárov menej tekutín ako telo mladého človeka.

Levice 13. júla (TASR) – Zahustenie krvi vedúce k embólii, zmätenosť alebo problémy vedomia môže u starších ľudí spôsobiť nedostatok tekutín. Riziko zdravotných problémov sa ešte zvyšuje počas horúcich letných dní. Levická nemocnica preto vo svojom Dome ošetrovateľskej starostlivosti (DOS) pripravila pre klientov komplexný pitný režim.

Organizmus seniora obsahuje podľa lekárov menej tekutín ako telo mladého človeka. V seniorskom veku sú okrem toho orgány pomalšie a nevedia vylučovať tekutiny spolu s odpadovými látkami tak ako v mladšom veku. „Naši zamestnanci preto priebežne dohliadajú a písomne zaznamenávajú informácie o pravidelnom pitnom režime všetkých klientov. Otázky o požívaní tekutín patria k ošetrovateľskému štandardu najmä v týchto teplých dňoch," vysvetlil Helena Dudášová, ktorá zodpovedá za DOS v Leviciach.

Ako doplnila, absencia tekutín je pre ľudí v seniorskom veku veľmi nebezpečná, preto ich k pitiu treba nabádať. „Výzvy na pitie treba robiť vždy, keď je veľmi teplo i napriek tvrdeniu seniora, že nie je smädný. Prvotným znakom, že je už dehydrovaný a hrozí mu kolaps, sú suché pery a ústa," vysvetlila Dudášová.