Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nemocnica v Galante má nové očné oddelenie

Ilustračné foto Foto: TASR

Z 2000 vykonaných operácií od apríla minulého roku lekári v Galante operovali zväčša sivý zákal a asi 200 pacientom (čo je zhruba 400 operácií) implantovali takzvané prémiové šošovky.

Galanta 13. novembra (TASR) – Nemocnica Svet zdravia v Galante zrekonštruovala pre potreby jednodňovej očnej chirurgie svoje doposiaľ nevyužívané priestory. Vďaka novému prístrojovému vybaveniu bude môcť spektrum operácií, ktoré vykonáva, rozšíriť. Oddelenie je pripravené pomôcť pacientom, ktorí museli cestovať za starostlivosťou do vzdialenejších miest.

Lekári do obnovy pracovali v provizórnych priestoroch, teraz je oddelenie v spoločných, kde pribudla operačná sála i ambulancia pre diagnostiku a liečbu nielen predného, ale už i zadného segmentu oka. „Popri kvalitnom OCT (optická koherentná tomografia) prístroji pribudol prístroj na laserkoaguláciu sietnice a na laserovú liečbu zeleného zákalu. Doterajšia diagnostická činnosť sa tak rozšírila na diagnosticko–terapeutickú,“ uviedol vedúci lekár Ladislav Kardos. Celková investícia do nového očného oddelenia predstavuje vyše 1,3 milióna eur.

Z 2000 vykonaných operácií od apríla minulého roku lekári v Galante operovali zväčša sivý zákal a asi 200 pacientom (čo je zhruba 400 operácií) implantovali takzvané prémiové šošovky. Vďaka novým priestorom to bude širšie spektrum. "Plánujeme robiť chirurgiu rohovky, aplikácie intravitreálne podávaných liekov a v budúcnosti aj chirurgiu zadného segmentu oka," uviedol Kardos. Práve on v uplynulom týždni urobil výnimočný operačný zákrok, ktorým pacientke, takisto lekárke, pomohol vrátiť zrak. Marcela Tomašíková z košickej univerzitnej nemocnice, mala pred operáciou vysoké dioptrie, navyše rozdielne a potrebovala iné okuliare do diaľky a iné do blízka. Ľavé oko mala tupozraké a videnie pravého oka sa vekom zhoršovalo, a aj s okuliarmi už nevidela dostatočne.

"Pani doktorke sme implantovali špeciálnu vnútroočnú šošovku, ktorá rieši videnie na všetky vzdialenosti, okrem toho aj astigmatizmus. Výsledkom je kvalitné videnie bez okuliarov, ktoré je trvalé. Už doživotne by teda nemala potrebovať žiadne okuliare," uviedol operatér.

Operácia bola výnimočná tým, že vypočítať a určiť hodnoty implantovateľnej šošovky a tiež ju presne implantovať si vyžaduje špičkové prístrojové vybavenie a značné skúsenosti lekára.  Informoval o tom hovorca Sveta zdravia Tomáš Kráľ.