Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Európska komisia ukončila konanie voči SR pre zákaz vývozu liekov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovensko od roku 2013 zaviedlo možnosť zákazu vývozu liekov. Vývoz sa tak monitoroval, v prípade nedostatku lieku Štátny ústav pre kontrolu liečiv vývoz zakázal. Legislatíva sa však nepáčila EK.

Brusel 17. mája (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že ukončila právne konanie voči Slovensku pre možnosť zákazu vývozu liekov. Komisia dospela k záveru, že namiesto konania o nesplnení povinnosti je potrebné hľadať iné spôsoby, ako primerane vyriešiť túto zložitú situáciu. Slovensko od začiatku konania už zmenilo pôvodne kritizovanú legislatívu.

Slovensko od roku 2013 zaviedlo možnosť zákazu vývozu liekov. Vývoz sa tak monitoroval, v prípade nedostatku lieku Štátny ústav pre kontrolu liečiv vývoz zakázal. Legislatíva sa však nepáčila EK. Tá voči Slovensku začala vo veci zákazu reexportu liekov konanie o porušení právnych predpisov. V marci 2015 Európska komisia zaslala Slovensku napomínací list.

Kritizovaný zákaz zrušila novela zákona o liekoch, ktorá začala platiť od januára 2017. Odvtedy tak lieky hradené z verejného zdravotného poistenia môžu vyvážať len ich výrobcovia a držitelia registrácií, nie distribučné firmy.


Podľa správy eurokomisie patrí paralelný dovoz a vývoz liekov medzi legálne formy obchodovania na jednotnom trhu EÚ. Členské štáty ho môžu v určitých prípadoch obmedziť, avšak príslušné opatrenia musia byť odôvodnené, primerané a musia adekvátne slúžiť na zabezpečenie legitímneho verejného záujmu - napríklad na zabezpečenie primeranej a nepretržitej dodávky farmaceutík pre obyvateľov.

Vďaka paralelnému obchodu môžu veľkoobchodníci kupovať lieky v jednom členskom štáte, kde sú ceny liekov nižšie, a predávať ich do iných členských štátov za vyššie ceny. Paralelný dovoz a vývoz liekov je zlučiteľný s voľným pohybom tovaru, vo výnimočných prípadoch je ho však možné obmedziť - najmä ak je to odôvodnené nadradenými požiadavkami verejného záujmu a ak sa tento cieľ nedá dosiahnuť inými menej obmedzujúcimi prostriedkami.

Exekutíva EÚ zdôraznila, že nedostatok primeraných a nepretržitých dodávok liekov na humánne použitie lekárňam je závažným problémom, ktorý vidieť čoraz častejšie a ktorý sa v posledných rokoch vyskytol vo viacerých členských štátoch. Môže závažne ovplyvniť liečbu pacientov. Jedným z dôvodov, pre ktoré dochádza k nedostatku viacerých liekov na humánne použitie, môže byť práve paralelný obchod s liekmi.