Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotnícky výbor odobril plán oddlžovania nemocníc

NR SR Foto: TASR/Štefan Puškáš

Oddlžovanie sa má týkať štátnych aj neštátnych nemocníc. Nebude jednorazové, prebehne vo viacerých etapách, najprv sa budú vyplácať staršie dlhy.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Poslanci parlamentného výboru pre zdravotníctvo v utorok odsúhlasili plán oddlžovania nemocníc, s ktorým prišiel minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Nemocnice tak majú dostať zo štátnych aktív peniaze na dlhy, ktoré vznikli do konca minulého roka, najviac však 585 miliónov eur. Tento krok musí ešte odsúhlasiť plénum.

Ako poukázal Drucker, finančná stabilizácia je nevyhnutná. Keby sa nerealizovala, ohrozila by sa tým podľa neho dostupnosť zdravotnej starostlivosti aj majetok štátu. Najväčšie dlhy majú práve štátne nemocnice. Iný názor má poslankyňa Jana Cigániková (SaS). Plán oddlžovania nepodporila. "Nie že by som si nepriala oddlženie nemocníc, ale takéto nezodpovedné správanie k zadlženým inštitúciám zo strany vlády jednoducho neprospieva situácii," skonštatovala. Tvrdí, že sa tak odmeňujú tí, ktorí nehospodária zodpovedne.

Oddlžovanie sa má týkať štátnych aj neštátnych nemocníc. Nebude jednorazové, prebehne vo viacerých etapách, najprv sa budú vyplácať staršie dlhy. Oddlžovanie bude dobrovoľné, peniaze majú dostať tí, ktorí budú ochotní plniť ozdravné plány. Štát chce oddlžovať dvoma formami - takzvanou dohodou o fixnom diskonte a elektronickou aukciou. Nemocnice najviac dlhujú dodávateľom za špeciálny zdravotnícky materiál, ktorí Druckerovu koncepciu dlhodobo odmietajú, a Sociálnej poisťovni.

V rámci oddlženia budú nemocnice pristupovať k zmluve, tá im zadefinuje povinnosti. Medzi podmienkami je napríklad plnenie ozdravného plánu (netýka sa prvého kola oddlžovania) či vytvorenie dozorných orgánov s presne určeným minimálnym štatútom (kontrola obstarávaní a nákupov, možnosť odvolania štatutára pri presne určených dôvodoch). Pri porušení dohôd prídu sankcie.

Dodávatelia zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu združení v asociácii SK+MED, ktorí s plánom nesúhlasia, napísali poslancom pred rokovaním výboru otvorený list. Tvrdia v ňom, že vláda ich likviduje a problém nemocníc oddlžovanie nevyrieši. Voči materiálu majú vážne výhrady, keďže podľa nich nezohľadňuje žiadne ich pripomienky. Kritizujú napríklad, že tohtoročných dlhov sa už Druckerov plán netýka, čo považujú za diskriminačné. Minister to obhajuje tým, že takýmto krokom sa malo zabrániť špekuláciám.

"Zastávame názor, že predkladaná koncepcia oddlženia je v rozpore s Ústavou SR, pričom svojím diskriminačným nastavením porušuje základné práva a slobody na strane veriteľov. Účasť veriteľov na predmetnej koncepcii oddlženia je podmienená vzdaním sa úrokov z omeškania a zmluvných pokút a dokonca požaduje od dodávateľov nárok na zľavu z istiny, čo okrem iného považujeme za neprimeraný zásah do Ústavou garantovaného práva vlastniť majetok," napísali dodávatelia v liste. Avizujú, že za takýchto podmienok sa oddlženia nezúčastnia.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) však považuje koncept oddlžovania za správny a korektný, založený na princípoch rovnakého prístupu a zaobchádzania pre všetkých, dobrovoľnosti a transparentnosti. "Ministerstvo ho pripravovalo v spolupráci s rezortom financií a konzultovalo so všetkými zainteresovanými stranami, vrátane SK+MED-u," uviedla hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová.

Dodávatelia kritizujú aj ministrov príkaz, ktorý rieši odpredaj pohľadávok nemocníc tretím stranám. SK+MED tvrdí, že dodávateľov stavia do likvidačnej situácie, keď zásadne znižuje schopnosť prefinancovávať roky čakania na splatnosť faktúr pomocou bankových úverov.

Nemocnice majú na základe ministrovho príkazu zapracovať do zmluvných vzťahov potrebu ich predchádzajúceho súhlasu s postúpením pohľadávok veriteľov. O zákaz odpredaja alebo postupovania pohľadávok ale podľa Eliášovej nejde. "Vzhľadom na skutočnosť, že ide o štandardné zmluvné ustanovenia bežne používané v rámci zmluvných vzťahov, nie sú tvrdenia o obmedzovaní postupovania pohľadávok nijako opodstatnené," reagovala.

Nemocnice sa v minulosti oddlžovali už viackrát. Dlh v zdravotníctve napriek tomu vlani narástol na 647,24 milióna eur.