Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zelník a Cigániková: Mať povinné členstvo v komore je nesprávne

Štefan Zelník Foto: TASR - Pavel Neubauer

Za debatu o povinnom členstve zdravotníkov v komorách je minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Ich vyššou samosprávnou funkciou by sa chcel zaoberať v prvom štvrťroku budúceho roka.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Profesijné komory majú mať prirodzenú autoritu a nie je správne vynútiť si zákonom povinné členstvo v nich. Zhodli sa na tom poslanci z parlamentného zdravotníckeho výboru Štefan Zelník (SNS) a Jana Cigániková (SaS).

Za debatu o povinnom členstve zdravotníkov v komorách je minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Ich vyššou samosprávnou funkciou by sa chcel zaoberať v prvom štvrťroku budúceho roka.

Zelník je členom Slovenskej lekárskej komory (SLK), ktorá ministrove úvahy schvaľuje. Jemu sa ale takýto návrh nepozdáva. Lekár má podľa neho právo rozhodnúť sa. "Komora má mať prirodzenú autoritu a ak to tak nie je, tak je niekde chyba a treba sa zamyslieť," povedal Zelník.

On osobne by uvítal odľahčenie v oblasti byrokracie, SLK by podľa neho mala byť aj viac aktívna smerom k lekárom. Druckerove úvahy si vyžadujú širokú diskusiu, upozornil Zelník. Tá by sa ale potom mala uberať smerom k stanovám či voľbám v rámci komôr.

Povinné členstvo by z komôr zdravotníkov urobila byrokratické kartely, myslí si Cigániková. Nerozumie, prečo Drucker túto tému vôbec otvára. Členstvo v komorách je nepovinné od roku 2004. "A áno, týka sa to aj SLK a okrem samotných predstaviteľov komory to nikomu neprekáža," povedala. Politička je presvedčená, že prvoradým záujmom komôr je získavať členské a nie účasť členov.

Drucker už v tejto veci avizoval širokú diskusiu so všetkými kompetentnými. Počíta s tým, že niektorí budú povinné členstvo v komorách namietať. On ale považuje za dôležité, aby sa posilnila vnútorná samospráva stavu zdravotníckych pracovníkov.

Štát by podľa neho totiž nemal riešiť každú jednu situáciu. "Otázky vzdelávania sa, registrácie a rôznych vnútorných procesov by si mali komory vyriešiť vlastným samosprávnym fungovaním," povedal nedávno.

Dobrovoľnosť má podľa šéfa SLK Mariana Kollára za následok, že vnútorné predpisy komory nezaväzujú všetkých. A to mu z pohľadu regulačných funkcií komory a preneseného výkonu štátnej správy príde absurdné. Dosiahnutím povinného členstva predpokladá rovnosť pri hodnotení medicínsky správneho a etického konania lekárov.