Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zväz ambulantných poskytovateľov vyzval riaditeľku VšZP, aby odstúpila

Ilustračné foto VšZP. Foto: TASR - František Iván

V prípade, že Hlinková neodstúpi, ZAP oznámil, že sa obráti na akcionára najväčšej štátnej zdravotnej poisťovne, teda na Ministerstvo zdravotníctva SR, aby v tejto veci urýchlene konal.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) vyzval generálnu riaditeľku Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Ľubicu Hlinkovú, aby odstúpila z funkcie. Dôvodom je, že štátna zdravotná poisťovňa podľa ZAP nechce vyhovieť požiadavkám zväzu v pokračovaní zmluvného vzťahu. Na tlačovej konferencii to v stredu oznámil predseda Správnej rady ZAP Miroslav Kotek.

Predstavitelia zväzu zároveň vyzvali vedenie VšZP, aby "urýchlene" informovalo občanov, akým spôsobom bude zabezpečená dostupná zdravotná starostlivosť pre poistencov štátnej zdravotnej poisťovne hradená z verejného zdravotného poistenia po 1. decembri 2018. "Ľubica Hlinková zlyhala ako manažér i ako vrcholový predstaviteľ štátnej firmy, ktorej jedinou úlohou je zabezpečenie dostupnej zdravotnej starostlivosti pre občanov Slovenskej republiky, ktorí si za túto starostlivosť riadne platia poistné vo forme zdravotných odvodov. Jej spôsob vedenia štátnej poisťovne, ktorým vedome zamedzila prístup k dostupnej zdravotnej starostlivosti pre občanov SR, nedovoľuje jej ďalšie zotrvanie na poste generálnej riaditeľky VšZP," uviedol Kotek.

V prípade, že Hlinková neodstúpi, ZAP oznámil, že sa obráti na akcionára najväčšej štátnej zdravotnej poisťovne, teda na Ministerstvo zdravotníctva SR, aby v tejto veci "urýchlene konal". Zväz štátnej poisťovni vyčíta, že poslal vedeniu štyri žiadosti o rokovanie, nedostal podľa vlastných vyjadrení ani jednu odpoveď. ZAP žiada navýšenie platieb zo strany štátnej poisťovne na úroveň, ktorú mu ponúkajú súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union zdravotná poisťovňa. V prípade, že by VšZP ešte chcela pristúpiť k rokovaniam, ZAP je stále ochotný zúčastniť sa ich.