Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Českí skialpinisti zablúdili v Malej Fatre, priťažilo im počasie

Horskí záchranári pomáhali trom skialpinistom v Malej Fatre. Foto: HZS

Vzhľadom na prognózu počasia a podmienky v teréne HZS na nedeľu neodporúča žiadne hrebeňové a skialpinistické túry nad pásmom lesa.

Terchová 6. januára (TASR) – Pomoc horských záchranárov potrebovali v nedeľu popoludní traja českí skialpinisti, ktorí počas prechodu hrebeňa Malej Fatry v oblasti Pekelníka za nepriaznivých poveternostných podmienok stratili orientáciu.

Horská záchranná služba (HZS) na oficiálnej webovej stránke informuje, že skupine vyrazili na pomoc dvaja príslušníci z Malej Fatry. So skialpinistami zišli na lyžiach ku kabínkovej lanovke, ktorá ich previezla do Vrátnej. Ďalej už pokračovali samostatne.

"Naďalej upozorňujeme turistov, že vo vysokohorskom prostredí po výdatnom snežení pretrváva vysoké riziko pádu lavín. Na hrebeni Malej Fatry je hmla, slabá viditeľnosť, hrebeň je vyfúkaný s veľkými prevejmi, ktoré sú pri strate orientácie a následnom zaťažení veľmi nestabilné," uvádza sa na stránke s tým, že vzhľadom na prognózu počasia a podmienky v teréne HZS na nedeľu neodporúča žiadne hrebeňové a skialpinistické túry nad pásmom lesa.