Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Cez participatívny rozpočet v L. Mikuláši urobili vyše 50 projektov

Na snímke Námestie Osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši 8. októbra 2018. Foto: TASR - Miroslava Siváková

V tomto roku zrealizovali kyslíkové trasy na Háji a zrevitalizovali parky pri evanjelickom gymnáziu a pri Základnej škole Márie Rázusovej-Martákovej.

Liptovský Mikuláš 12. novembra (TASR) – Vyše 50 praktických riešení, projektov, inovácií, ihrísk a športovísk priniesla spolupráca mesta Liptovský Mikuláš s tamojšími obyvateľmi, ktorí mali aj tento rok možnosť realizovať svoje nápady v rámci participatívneho rozpočtu. Samospráva na tento účel vyčlenila 50.000 eur, do budúcnosti zvažuje zvýšenie tejto sumy.

„Záujem pomôcť zveľadiť mesto prejavili obyvatelia individuálne prostredníctvom združení, klubov, ale aj rôzne organizácie, aktivisti, školy či poslanci mestského zastupiteľstva,“ zrekapituloval koordinátor participatívneho rozpočtu Matej Géci.

V meste vďaka participácii pribudli detské a workoutové ihriská, športoviská, prispelo sa aj na psí útulok. V tomto roku zrealizovali kyslíkové trasy na Háji a zrevitalizovali parky pri evanjelickom gymnáziu a pri Základnej škole Márie Rázusovej-Martákovej. „Pribudli tiež interaktívne prvky na Háji, čitáreň pod gaštanmi za knižnicou, zmyslový chodník či druhá fáza detského ihriska pri Materskej škole Demänová,“ priblížila hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Dodala, že obnovou prechádza aj detské ihrisko v mestskej časti Ploštín a v Palúdzke pribudli sedenie aj stan na ihrisku. Pri Základnej škole Janka Kráľa obnovia živý plot, zrenovujú lavičky v Zelenej oáze pri vode na Podbrezinách, pribudlo nové ihrisko v Stošiciach a modernizáciou či doplnením prešli aj ďalšie ihriská na Podbrezinách.

Podľa liptovskomikulášskeho primátora Jána Blcháča majú s participatívnym rozpočtom pozitívne skúsenosti a zrealizované projekty sú hojne využívané. Vedenie mesta sa preto rozhodlo navrhnúť jeho zvýšenie na budúci rok o ďalších 50 percent, čo predstavuje zvýšenie o 25.000 eur. „Budeme tak mať pravdepodobne najvyšší participatívny rozpočet na Slovensku,“ uzavrel.