Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Chráneného ponikleca je v Malej Fatre viac ako po iné roky

Na archívnej snímke poniklec slovenský. Foto: TASR - Milan Kapusta

Teplá zima tieto chránené kvety zobudila skôr.

Terchová 9. apríla (TASR) - Početnosť ponikleca na sledovaných miestach v Národnom parku (NP) Malá Fatra je tento rok vyššia ako po iné roky. Teplá zima tieto chránené kvety zobudila skôr. Informovali o tom zo Správy NP Malá Fatra.

V kompetenčnom území správy NP Malá Fatra sa vyskytujú dva druhy ponikleca. Oba sú druhmi európskeho významu a západokarpatské endemity, teda druhy vyskytujúce sa iba v západnej časti karpatského oblúka, hlavne na Slovensku.

Jedným z nich je poniklec slovenský s výskytom udávaným priamo v NP Malá Fatra, napríklad v Národnej prírodnej rezervácii Tiesňavy, na Sokolí a Bobotách, na Veľkom Rozsutci, ale aj na vrchole Šípu nad Stankovanmi. Druhým je poniklec prostredný rastúci po obvode Rajeckej kotliny - Slnečné skaly, Súľovské vrchy, Strážovské vrchy, ale aj v Lúčanskej Malej Fatre. "Predpokladá sa, že vznikol spontánnym krížením ponikleca slovenského s poniklecom prostredným v minulosti," priblížili z NP.

Poniklec možno nájsť kvitnúť na skalách a suchých stráňach tvorených rôznymi druhmi vápencov a dolomitov. Kvety bývajú ružovej až fialovej farby so žltým stredom. Na vhodných miestach tvoria populácie so stovkami až tisíckami jedincov.