Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Cyrilometodské dni otvorila výstava Dážď písmen rodiny Trizuljakovcov

Sochy sv. Cyrila a sv. Metoda počas Slávnosti sv. Cyrila a sv. Metoda, ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Tridsiaty ročník Cyrilometodských dní je venovaný 1150. výročiu úmrtia sv. Cyrila a 70. výročiu posviacky Kostola sv. Cyrila a Metoda v Terchovej.

Terchová 2. júla (TASR) – Tridsiaty ročník Cyrilometodských dní (CMD) v Terchovej otvorila v utorok v Terchovskej galérii umenia výstava Dážď písmen, ktorá prezentuje tvorbu rodiny Trizuljakovcov.

"Sú hlboko veriaca rodina, čiže prepojenie ich vystavených diel s cyrilometodským odkazom je silné. Návštevníci nájdu na výstave všestranne orientovanej umeleckej rodiny sochy, maľby, kresby, kostýmy, textilné výtvarníctvo či sklenené plastiky," povedal spoluzakladateľ CMD Peter Cabadaj s tým, že popri tvorbe rodičov Alexandra a Evy Trizuljakovcov zahŕňa výstava aj tvorbu ich šiestich detí.

Odkazom cyrilo-metodského posolstva sa budú v stredu (3. 7.) na medzinárodnom odbornom seminári zaoberať aj nitriansky diecézny biskup Viliam Judák, žilinský diecézny biskup Tomáš Galis či arcibiskup ochridský a macedónsky vladyka Stefan. Slávnostné uvedenie knižnej publikácie vydanej pri príležitosti XXX. ročníka - Cyrilometodské dni v Terchovej (1990 – 2019) zavŕši druhý deň jubilejných CMD.

V programovej ponuke tretieho dňa je tradične gréckokatolícka omša v Kostole sv. Cyrila a Metoda v Terchovej – Liturgia sv. Jána Zlatoústeho, ktorú bude celebrovať sekretár Kongregácie pre východné cirkvi Cyril Vysiľ. Terchovské národné divadlo sa večer predstaví v Kultúrnom dome Andreja Hlinku s hrou Jozefa Hollého Kubo.

Program tridsiateho ročníka CMD vyvrcholí v piatok (5. 7.) procesiou veriacich od Kostola sv. Cyrila a Metoda na vrch Oravcove, na ktorom bude Cyrilo-metodskú omšu celebrovať žilinský diecézny biskup Tomáš Galis. Na záverečnom koncerte v Kostole sv. Cyrila a Metoda sa predstaví Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor a sólisti.

Terchová bola v roku 1990 prvým miestom na území vtedajšieho Česko-Slovenska, kde sa uskutočnili Cyrilometodské dni a terchovský rímskokatolícky kostol je najväčším chrámom na Slovensku zasvätený solúnskym bratom, spolupatrónom Európy – svätým Cyrilovi a Metodovi. "Prišli sme ako prví s myšlienkou, že si chceme takýto sviatok uctiť, udržať, rozvíjať a zveľaďovať. Chýbal nám typ podujatia, ktorý by napĺňal a sýtil dušu. Bola tu silná skupina organizátorov na farskom úrade, obecnom úrade a kultúrnom stredisku, ktorí sa spojili," pripomenul riaditeľ Miestneho kultúrneho strediska v Terchovej Rudolf Patrnčiak.

Tridsiaty ročník Cyrilometodských dní je venovaný 1150. výročiu úmrtia sv. Cyrila a 70. výročiu posviacky Kostola sv. Cyrila a Metoda v Terchovej.