Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Deutschkongress má podporiť výučbu cudzích jazykov na školách

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Súčasťou kongresu je i výmena kontaktov medzi firmami a školami. Je to podujatie určené pre všetky firmy na Slovensku.

Ružomberok 2. júla (TASR) – Poukázať na dôležitosť cudzích jazykov v školskom systéme a podporiť ich výučbu v slovenských školách - to sú hlavné myšlienky podujatia Deutschkongress, ktoré sa v týchto dňoch koná v Ružomberku. Kongres má zároveň reagovať na výskum Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) a Advantage Austria z roku 2017, podľa ktorého je na Slovensku akútny nedostatok zamestnancov hovoriacich po nemecky.

Prihlásených je viac ako 300 účastníkov zo školskej, vedeckej, politickej a hospodárskej sféry. „Cieľom kongresu je vytvorenie siete inštitúcií a partnerov, ktorí sa v rámci slovenského vzdelávacieho systému zasadzujú za podporu nemeckého jazyka. Keďže znalosť cudzích jazykov je dôležitá v hospodárskom, vedeckom aj kultúrnom kontexte, považujeme udržanie možnosti učiť sa aspoň dva cudzie jazyky už na základnej škole v našich školách za nevyhnutnú," uviedla členka organizačného tímu podujatia Hana Chmelárová Marková.

Program kongresu je rozdelený do dvoch dní (2. - 3. júl) a tvoria ho viaceré konferencie, didakticko-metodické workshopy, odborné i vedecké prednášky a kongresový veľtrh, na ktorom sa predstavia vydavateľstvá, školy i univerzity. Pondelkový program zavŕši slávnostná recepcia s účasťou významných hostí z ministerstva školstva, firiem a škôl. „Mimoriadne očakávaná v utorkovom programe je pódiová diskusia na tému Jazyk -Vzdelávanie - Budúcnosť so zástupcami školskej, hospodárskej aj vedeckej sféry. Diskusia sa uskutoční v utorok 3. júla o 9. h," dodala.

Súčasťou kongresu je i výmena kontaktov medzi firmami a školami. Je to podujatie určené pre všetky firmy na Slovensku. So zástupcami škôl a univerzít sa počas krátkeho stretnutia budú môcť porozprávať o možnostiach nadviazania spolupráce a o dosiahnutých úspechoch pri riešení projektov.

Záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Štátny pedagogický ústav a veľvyslanci nemecky hovoriacich krajín - Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko. Organizátormi podujatia Deutschkongress sú SUNG, Nemecké veľvyslanectvo na Slovensku, Goetheho inštitút, Katolícka univerzita v Ružomberku a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen.