Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Do zelených opatrení investovali v Žiline vyše 1,5 milióna eur

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

K zmierneniu klimatickej zmeny prispelo aj opätovné vysadenie časti lesa v Zástraní a revitalizácia v Lesoparku Chrasť.

Žilina 9. apríla (TASR) - Mesto Žilina preinvestovalo za ostatné tri roky do zelených opatrení viac ako 1,5 milióna eur. TASR o tom informovala Zuzana Ondrášová z komunikačného odboru žilinskej radnice.

"Zmena klímy sa v prostredí Žiliny prejavuje najmä zvyšovaním teploty vzduchu v letnom období, premenlivosťou úhrnov zrážok či striedaním suchých a krátkych daždivých období. Časť projektových opatrení sa preto venovala znižovaniu prehrievania urbanizovaných lokalít, napríklad početnou výsadbou stromov," vysvetlila projektová manažérka Mestského úradu v Žiline Ivana Stillerová. Ako dodala, priamo v meste vysadili 638 nových stromov.

Ekologicky vyriešili aj úpravu mestského úradu, na ktorom pribudla zelená strecha. Došlo tak k ochrane pred teplotnými výkyvmi, k zadržiavaniu zrážkovej vody a k tvorbe zdravej mikroklímy. Miesto na relax vzniklo tiež v mestskej časti Trnové. "Park svätého Juraja sa zmenil na biopark, ktorého súčasťou je obnovená mokraď s dreveným chodníkom. Toto územie pôsobí na okolie ako výrazný ekostabilizačný prvok, akumuluje zrážkovú vodu a zvyšuje biodiverzitu v okolí," priblížila Ondrášová.

K zmierneniu klimatickej zmeny prispelo aj opätovné vysadenie časti lesa v Zástraní a revitalizácia v Lesoparku Chrasť. "Vďaka grantu sa nám podarilo zaobstarať aj časť potrebných zberných nádob na zber biologicky rozložiteľného odpadu, ktoré sme umiestnili vo vybraných lokalitách mesta," uviedla Stillerová.

Primátor Peter Fiabáne potvrdil, že zhoršujúca sa klimatická situácia a zmierňovanie jej negatívnych dosahov je už niekoľko rokov jednou z prioritných tém radnice. "V zelených riešeniach, výsadbe zelene a ďalších klimatických opatreniach budeme pokračovať aj v budúcnosti," ubezpečil.

Projekt "Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy v meste Žilina" podporili z Nórskych grantov a štátneho rozpočtu.