Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Dolnokubínsky mestský výrobca tepla vlani ušetril viac ako 1,3 milióna

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Mestská spoločnosť bola za vlaňajší rok v pluse. Tehos vytvoril zisk vyše 87.000 eur, čo je najviac za posledných päť rokov.

Dolný Kubín 14. apríla (TASR) - Dolnokubínsky mestský výrobca tepla Tehos vlani ušetril svojim odberateľom a štátu viac ako 1,3 milióna eur. Oznámil to dolnokubínsky primátor Ján Prílepok.

Mestskej firme sa v ostatnej vykurovacej sezóne podarilo významne znížiť náklady na výrobu tepla. Podľa primátora je to najmä vďaka priaznivým okolnostiam na trhu s drevnou štiepkou, ale aj manažovaniu nákupu energií. "Rôznym organizáciám a firmám, ktoré od nás odoberajú teplo, sme ušetrili viac ako 400.000 eur. Rovnako sme ušetrili aj pri odberateľoch, ktorých tvoria domácnosti. Tu však bola v roku 2023 cena štátom dotovaná a zastropovaná, takže prostriedky v hodnote vyše 900.000 eur sme ušetrili štátu," vysvetlil primátor.

Drevná štiepka je hlavným zdrojom výroby tepla v Dolnom Kubíne. "Upokojil sa trh, znížili sa ceny drevnej štiepky, ktorá je základným palivom, a tým sa znížili vstupné náklady. Vďaka tomu sme dosiahli lepšie výsledky, ako sa predpokladalo," zhodnotil konateľ Tehos-u Stanislav Vilček.

Mestská spoločnosť bola za vlaňajší rok v pluse. Tehos vytvoril zisk vyše 87.000 eur, čo je najviac za posledných päť rokov. Spoločnosť poskytuje teplo 110 bytovým domom a 69 nebytovým. Patria tam školy, ubytovne, zdravotnícke zariadenia, športoviská či administratívne budovy. Spolu ide o 179 odberných miest.