Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Dolný Kubín má prvú haptickú mapu centra mesta pre nevidiacich

Na snímke Dolnokubínčan a nevidiaci lyžiar Marek Kubačka drží prvú haptickú mapu mesta Dolný Kubín v pondelok 4. marca 2024. Foto: TASR Miroslava Mlynárová

Prvý náklad máp je v počte 50 kusov. Cieľom je mať ich nielen v športoviskách, ale napríklad aj v knižnici, v galérii, v múzeu, v reštauráciách či v ubytovacích zariadeniach.

Dolný Kubín 4. marca (TASR) - Dolný Kubín má prvú haptickú mapu centra mesta pre nevidiacich. Vytvorili ju odborníci z Masarykovej univerzity v Brne. Podľa primátora Jána Prílepka je medzi slovenskými mestami pravdepodobne unikátom.

"Haptické mapy slúžia predovšetkým pre nevidiacich a slabozrakých ľudí. Určené sú pre čítanie hmatom," vysvetlil Prílepok.

Prvky obsiahnuté v takýchto mapách sú z dôvodu prehľadnosti oproti štandardným značne zjednodušené. Prvýkrát sa s nimi stretli na českom portáli. "Povedali sme si, že to je presne niečo, čo by sme potrebovali aj v Dolnom Kubíne. Nielen pre obyvateľov, ktorí tu žijú a majú zrakové znevýhodnenie, ale najmä pre návštevníkov, ktorí k nám prídu, aby sa vedeli lepšie v našom meste zorientovať," dodal Prílepok.

Na snímke prvá haptická mapa mesta Dolný Kubín v pondelok 4. marca 2024.
Foto: TASR Miroslava Mlynárová


Prvý náklad máp je v počte 50 kusov. Cieľom je mať ich nielen v športoviskách, ale napríklad aj v knižnici, v galérii, v múzeu, v reštauráciách či v ubytovacích zariadeniach. Mapa je vytlačená v kombinácii vizuálnej vrstvy s hmatovou vo formáte A3 na braillovom papieri v mierke 1:12.500.

Prvý kus haptickej mapy si vyskúšal aj nevidiaci lyžiar a Dolnokubínčan Marek Kubačka. Podľa neho je to veľmi dobrá myšlienka. "Je to veľmi prijateľne spracovaná mapa. Páči sa mi, že v každom mieste, kde je hapticky znázornená časť mesta, či je to park alebo námestie, je aj braillový popisok, o čo ide," skonštatoval Kubačka.