Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Festival Vysoké hory ponúkne premietanie filmov i autorské prezentácie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Zo zahraničnej produkcie to budú francúzske filmy Air Karakoram o paraglidingu nad výškou 8000 metrov, Deep Freeze Directissime Walker s úžasnou kamerou v stene alpského velikána Grandes Jorasses.

Žilina 6. marca (TASR) - Hlavný program 29. ročníka festivalu Vysoké hory sa v Žiline uskutoční v sobotu (9. 3.) vo Veľkej sále mestského úradu. Predchádzať mu bude v piatok (8. 3.) predpoludním premietanie pre školy v dvoch termínoch. TASR o tom za organizátorov informoval Peter Dodek.

Doplnil, že sobotňajšie bloky budú od 9. hodiny patriť premietaniu filmov a od 14. hodiny sa začnú živé autorské prezentácie, doplnené filmami. "Program tradične otvorí snímka zo Slovenska. Konkrétne z Vysokých Tatier od českého autora Martina Dvořáčka s názvom Štít Maličký. S dokumentmi sa predstavia aj renomovaní slovenskí autori. Pavol Barabáš s dielami Veľký kaňon a na záver festivalu s medailónom Desiatkový kráľ. Rasťo Hatiar s filmom o jedinečnom slovenskom výstupe na najvyššiu horu Severnej Ameriky Denali," uviedol.

Zo zahraničnej produkcie to budú francúzske filmy Air Karakoram o paraglidingu nad výškou 8000 metrov, Deep Freeze Directissime Walker s úžasnou kamerou v stene alpského velikána Grandes Jorasses. "Ale aj Rozprávka o tak trochu inej princeznej, snoubordistke Klaudii Medlovej, film od rakúskej majsterky sveta vo freeride Manuely Mandlovej Zdola nahor a dokument Jakuba Varinského o ultrabežcovi Štefanovi Karakovi, ktorý doplní vystúpenie tohto športovca v 'zrelom veku'," priblížil.

"Živé prezentácie začne popoludní český cestovateľ, horolezec a skialpinista Michal Kleslo s programom o indických Himalájach. Po ňom Trenčan Jozef Opatovský priblíži expedíciu Kaukaz 2023. Žilinčan Peter Čaplicky trek a výstup na Gokyo Ri v nepálskej oblasti Solo Khumbu a Jozef Baník výpravu do marockého pohoria Veľký Atlas," povedal Dodek.

Dodal, že vo večernom bloku porozpráva Ján Bystriansky o netradičnej výprave štyroch slovenských kňazov na ôsmy najvyšší vrchol sveta Manaslu. "Súčasťou programu bude aj prezentácia prvého dielu knihy Slovenskými pohoriami - vysokohorské turistické zrazy, spojená s možnosťou jej kúpy. Približuje dnes už 'pravek' výkonnostnej turistiky na našom území s unikátnymi archívnymi materiálmi," podotkol.

Organizátorom festivalu Vysoké hory Žilina je od prvého ročníka Žilinský vysokohorský klub (ŽIVYK) Slovenského vysokohorského turistického spolku (SVTS). Vstup na všetky premietania je zadarmo.