Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Hluk a prach z cesty sú pre Ivachnovčanov neúmerné, spisujú petíciu

Ilustračné foto Foto: TASR

Obec má v súčasnosti okolo 650 obyvateľov, iniciátori petície začínajú zbierať podpisy už aj osobne. Cieľ v počte podpísaných hárkov podľa Kubačku nemajú, budú radi, keď ich bude čo najviac.

Ivachnová 5. októbra (TASR) – Nadmerný hluk a prašnosť z čoraz intenzívnejšej dopravy na štátnej ceste v blízkosti obce Ivachnová v Ružomberskom okrese, ktorá v súčasnosti slúži ako plynulý zjazd z diaľnice D1 i vjazd na ňu, sa pre tunajších obyvateľov stáva neúmerným. Rozhodli sa preto iniciovať petíciu a apelovať tak na Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS), aby okolo obce urýchlene vybudovala protihlukovú stenu. Tá mala byť dokončená ešte vlani spolu s úsekom diaľnice D1 Ivachnová - Hubová.

„NDS nám na naše otázky okolo harmonogramu prác odpísala, že protihlukové steny začnú realizovať na prelome rokov 2019 a 2020. Avšak podľa najnovších zistení sa nazdávame, že ich chcú robiť až po ukončení výstavby diaľnice. Je verejne známe, že ten rok je prisľúbený na 2022. To sú ďalšie štyri roky hluku, prachu, hustej dopravy a zmätku v obci. Preto sme sa to rozhodli riešiť takýmto spôsobom,“ uviedol jeden z iniciátorov petície Tomáš Kubačka.

Hovorkyňa NDS Michaela Michalová upozornila, že z aktualizovanej hlukovej štúdie vyplýva predĺženie protihlukovej steny pri obci Ivachnová o približne 80 metrov. „Stenu je možné realizovať až po vybudovaní telesa diaľnice a odpočívadla Ivachnová. Bez vybudovania násypov nie je možné ju realizovať skôr. Objednávateľ spolu so zhotoviteľom však preverujú možnosti vybudovania dočasnej protihlukovej steny,“ načrtla.

Obec má v súčasnosti okolo 650 obyvateľov, iniciátori petície začínajú zbierať podpisy už aj osobne. Cieľ v počte podpísaných hárkov podľa Kubačku nemajú, budú radi, keď ich bude čo najviac. „Hluk je počuť až aj za hranice Ivachnovej do Liptovskej Teplej. Počas celých letných prázdnin sú od Ivachnovej kolóny, stoja tam autá, sú to celé víkendy od piatka do nedele,“ povedal Kubačka s tým, že protihluková stena by im uľahčila život.

Úsek diaľnice D1 Hubová - Ivachnová je dlhý približne 15 kilometrov a po dokončení má vytvoriť obchvat mesta Ružomberok. Cestu buduje združenie firiem OHL ŽS a Váhostav-SK. Podľa pôvodných plánov mal byť tento úsek dokončený v júni 2017, aktuálne NDS odhaduje jeho ukončenie v roku 2022.