Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

J. BLANÁR: ŽSK využil naplno končiace sa programovacie obdobie

Archívne foto, Juraj Blanár (vpravo). Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Celkový objem schválených nenávratných prostriedkov pre územie Žilinského kraja prekročil sumu dvoch miliárd eur.

Žilina 31. decembra (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) využil podľa jeho predsedu Juraja Blanára naplno možnosti čerpania financií z fondov EÚ v končiacom sa programovom období 2007-2013. Celkový objem schválených nenávratných prostriedkov pre územie Žilinského kraja prekročil sumu dvoch miliárd eur.

Predseda ŽSK zároveň spresnil, že viac ako 31 miliónov eur investovali do opravy 185 kilometrov cestných komunikácií a ôsmich mostov či ďalších deväť miliónov eur do opráv zariadení sociálnych služieb. „Zrekonštruovali sme mnohé kultúrne pamiatky. Na nepoznanie sa zmenili školské objekty,“ pripomenul.

„V tomto úsilí nemienime poľaviť a preto sa už intenzívne pripravujeme na nadchádzajúce programové obdobie. Našimi prioritami zostáva doprava a cestná infraštruktúra, sociálne veci, vzdelávanie. Nezabúdame na kultúrne dedičstvo a obrovský potenciál cestovného ruchu,“ skonštatoval Blanár.

Veľkými investíciami boli rekonštrukcie objektov tvrdošínskeho gymnázia, obchodných akadémií v Čadci a v Martine, žilinského Bábkového divadla, Kysuckej a Oravskej knižnice či veže Budatínskeho hradu. Modernizáciou prešli sociálne zariadenia v Likavke, Novoti či Oščadnici, nové vybudovali v Liptovskom Hrádku.