Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Jarnú sezónu na žilinskej tržnici otvoria v polovici marca

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na trhovisku sa podľa Gazdíkovej môžu okrem predaja kvalitných lokálnych výrobkov organizovať workshopy, malé koncerty či priateľské posedenia pri káve.

Žilina 6. marca (TASR) - Jarnú sezónu na žilinskej tržnici otvoria v sobotu 16. marca veľkonočným trhom. Podľa Kataríny Gazdíkovej zo žilinskej radnice bude od 8.00 h pripravené komunitné podujatie pre všetky vekové kategórie.

Doplnila, že návštevníci budú môcť nakupovať kvalitný sortiment od lokálnych farmárov, predajcov a pripraviť sa na blížiace sa veľkonočné sviatky. "Tvorbu a lásku k remeslu predstaví spolok slovenských žien Živena a pripravená je aj tvorivá dielňa na pletenie korbáčov. Okrem predávaných delikates si budú môcť návštevníci pochutnať aj na jedle z pojazdného občerstvenia," dodala.

"Žilinčanov pozývam objavovať trhovisko v centre a vychutnať si atmosféru blížiacej sa jari. Verím, že otvorenie novej sezóny prinesie nielen radosť z nakupovania, ale aj príležitosť spoznať lokálnych výrobcov a postupne tvoriť trhovú komunitu v našom meste," uviedol primátor Peter Fiabáne.

Idea Kreatívneho trhoviska vznikla v rámci prípravy kandidatúry mesta Žilina na Európske hlavné mesto kultúry. "Návrh je výsledkom spolupráce mesta a Fakulty architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, no pri jeho tvorbe sa zohľadnili aj požiadavky predajcov. V hlasovaní za účasti verejnosti projekt získal najviac hlasov," pripomenula Gazdíková.

Na trhovisku sa podľa nej môžu okrem predaja kvalitných lokálnych výrobkov organizovať workshopy, malé koncerty či priateľské posedenia pri káve. "Trhovisko má ambíciu prilákať rôzne vekové kategórie a stať sa súčasťou aktívneho verejného priestoru. Samospráva má pozemok pod trhoviskom v prenájme. Preto je stavba skonštruovaná tak, aby sa jednotlivé moduly dali rozobrať a variabilne poskladať do iných tvarov. Vďaka tomu sa bude môcť naďalej využívať a prípadne aj prispôsobovať na novom mieste," uzavrela.