Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Žilinský kraj

Klub plaveckých športov Nereus učí plávať Žilinčanov už 20 rokov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Klub plaveckých športov Nereus združuje amatérov aj vrcholových športovcov. Najstarším je oddiel plávania, v roku 1999 vznikol oddiel triatlonu a ako posledný bol založený oddiel vodného póla.

Žilina 11. júna (TASR) - Klubom plaveckých športov Nereus Žilina, ktorý oslavuje dvadsať rokov existencie, prešlo už vyše 20.000 Žilinčanov.

Zakladateľ klubu Peter Fiabáne pripomenul, že plavecká škola začala už v roku 1997 po otvorení zrekonštruovanej mestskej krytej plavárne ako súčasť Klubu plaveckých športov Nereus Žilina. "Dlho sme boli jedinou plaveckou školou v Žiline, ktorá ponúkala kompletné služby pre výučbu plávania. Deti od troch rokov majú dnes rodičia možnosť prihlásiť do prípravných, základných a zdokonaľovacích plaveckých kurzov. Dostupné sú aj kurzy kondičného plávania a základné a zdokonaľovacie kurzy pre dospelých," uviedol Fiabáne.

Zdôraznil, že ľudia okolo klubu pociťujú veľkú radosť a hrdosť z toho, čo za 20 rokov dosiahli. "Naučili sme v podstate plávať celú jednu generáciu Žilinčanov. Naše najväčšie projekty – Žilinský triatlon a Jarná cena Žiliny v plávaní patria medzi významné medzinárodné športové podujatia na Slovensku. A samozrejme, sme veľmi pyšní na to, že sa nám za tých 20 rokov podarilo vychovať niekoľko vynikajúcich špičkových športovcov a slovenských reprezentantov," povedal Fiabáne.

Klub plaveckých športov Nereus združuje amatérov aj vrcholových športovcov. Najstarším je oddiel plávania, v roku 1999 vznikol oddiel triatlonu a ako posledný bol založený oddiel vodného póla. "Počas existencie mal klub viac ako 1000 členov, ktorí sa zúčastnili spolu na 600 pretekoch na Slovensku aj v zahraničí. Históriu klubu zdobí 243 zlatých, 471 bronzových a 523 bronzových medailí z majstrovstiev Slovenska. Naši športovci prekonali 11 národných rekordov. Vychovali sme tiež 19 reprezentantov Slovenska," dodal Fiabáne.