Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

L. MIKULÁŠ: Radnica chce dať mestským parkom všetky potrebné atribúty

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Liptovský Mikuláš leží v nádhernom prírodnom prostredí medzi Nízkymi a Západnými Tatrami.

Liptovský Mikuláš 31. mája (TASR) – Súčasné vedenie liptovskomikulášskej radnice chce začleniť do nového programu hospodársko-sociálneho rozvoja aj dlhodobo chýbajúcu koncepciu mestskej zelene. Jedným z hlavných princípov tejto snahy je, aby početné mestské parky nadobudli všetky štandardné atribúty.

"Máme približne desiatku parkov, ktoré sú výkladnou skriňou mestskej zelene a sústreďuje sa práve v nich. Možno pribudnú ďalšie, no aj niekoľkým existujúcim parkom chýba napríklad i dôstojné pomenovanie, nehovoriac o lavičkách, chodníkoch, fontánkach či sochách," uviedol pre TASR primátor Ján Blcháč.

Mesto sa už podľa neho pustilo do vzorového projektu. "Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre nám vypracovala štúdiu Parku Margity Dobrovičovej na sídlisku Nábrežie. Podarilo sa nám získať grant na prípravu projektu, ktorý by sa mal stať vzorom na vhodné úpravy ďalších parkov," vysvetlil.

Podľa jeho ďalších slov Liptovský Mikuláš leží v nádhernom prírodnom prostredí medzi Nízkymi a Západnými Tatrami. "Mestská zeleň v takom rozsahu, ako ju máme, stačí, len ju treba oveľa lepšie udržiavať. Opakujem, keď niečo honosne nazveme park, tak je podstatné, aby to v skutočnosti parkom aj bolo," dodal liptovskomikulášsky primátor.